Foto: Bakels Senior

Met het Veganplein zet vakbeurs Bakkersvak plantaardige producten en ingrediënten in de spotlights. Bezoekers kunnen hier inspiratie opdoen en vooral veel proeven. “De kwaliteit heeft enorme sprongen gemaakt.”

Een croissant zonder roomboter of een vegan worstenbroodje: jarenlang was het ondenkbaar. Maar tijden veranderen. “Duurzaamheid en veganisme hebben steeds meer draagvlak en de eiwittransitie is in volle gang. We zien als gevolg daarvan veel meer ontwikkeling in vegan bakkersproducten: start-ups die ermee aan de slag gaan en gevestigde bedrijven die naast hun reguliere assortiment een vegan lijn op de markt brengen of zelfs helemaal overstappen op plantaardig. En wat vooral opvalt: de kwaliteit heeft enorme sprongen gemaakt de laatste jaren. Alle reden dus om vegan producten extra aandacht te geven tijdens Bakkersvak en IJs-Vak. We pakken dan ook groots uit met een Veganplein op de beursvloer”, vertelt Linda van der Windt, die als accountmanager van Easyfairs de vakbeurs organiseert. Op het Veganplein kunnen bezoekers inspiratie opdoen en vooral proeven bij de verschillende exposanten die hun vegan innovaties presenteren. “Er bestaan wel wat vooroordelen over vegan bakkersproducten. Proeven is dus dé manier om bakkers te overtuigen van de kwaliteit”, aldus Van der Windt. Volgens haar kunnen vegan en niet-vegan heel goed naast elkaar liggen in de toonbank: “Het hoeft niet óf óf te zijn.”

Andere mindset

Samen met Wiljan van der Linden van Bakels Senior, producent en distributeur van onder andere grondstoffen voor de bakkersbranche, kwam ze op het idee voor het Veganplein. Ook Bakels heeft de afgelopen jaren flink ingezet op de ontwikkeling van vegan producten. Van der Linden vertelt waar ze daarbij tegenaan liepen: “Roomboter stond altijd gelijk aan lekker. Voor plantaardige bakkersproducten – zeker voor banket – is dus wel een andere mindset nodig én moet een ander verhaal verteld worden, zowel naar bakkers als naar consumenten. Maar voor de nieuwe generatie is duurzamer leven een way of life. Vegan is geen kortstondige trend, maar een brede ontwikkeling.”

Vegan croissants

Bakels Senior presenteert op het Veganplein onder andere een bavaroise, die bezoekers op een ludieke, duurzame manier kunnen proeven. De bavaroise is niet op basis van room of melk, maar gemaakt van alleen plantaardige ingrediënten. Op het Veganplein zullen ook andere exposanten vertegenwoordigd zijn, waaronder Bridor, producent van ambachtelijke bakkerijproducten. Bridor presenteert op het Veganplein onder meer een naturel croissant en een frambozencroissant. De laatste heeft in het Verenigd Koninkrijk al verschillende awards gewonnen. Sander Butler van Bridor: “Het was een uitdaging om de juiste plantaardige vetstof met geschikt smeltprofiel te vinden. Maar dat is gelukt, we zijn erg blij met het resultaat. We hopen dat bezoekers van de beurs het zelf komen proeven.”

Altijd op de hoogte blijven?