Teff ten prooi aan Drentse biopiraterij

Bakkers in bedrijf_Teff

Het wordt ‘biopiraterij’ genoemd, het aan de haal gaan met en patenteren van al lange tijd geproduceerde agrarische producten. Zo hebben Nederlanders patent op een 5.000 jaar oud Ethiopisch graan.

Door Huib Stam - Foodlog

Twee Drentse ondernemers, Jans Roosjen en Hans Turkensteen, kochten in 2003 een lading zaad van de Ethiopische graansoort teff en vroegen patent aan voor een ‘meelmengsel omvattende teffmeel’ en voor de ‘verwerking van nagerijpt teffmeel’. De Volkskrant zocht het verhaal uit.

Teff is een graansoort met een zeer fijne korrel, rijk aan mineralen en eiwitten, maar glutenvrij. In Ethiopië wordt er al 5.000 jaar injera van gemaakt, een traditionele pannenkoek. De Drentse ondernemers zagen in teff de nieuwe quinoa en lieten het door boeren in de buurt telen. Nu wil de Ethiopische regering een eind maken aan die patenten, en maakte daartoe een zaak aanhangig bij het ICC Hof van Arbitrage in Parijs, dat oordeelt over zakelijke geschillen.

Volgens Bert Visser van de non-profit organisatie Oxfam Novib levert het problemen op voor de Ethiopische export: "In Ethiopië blijven ze teff gebruiken om hun nationale gerecht te maken, maar het gaat vooral om de mogelijkheden voor de export. Producten die Ethiopië namelijk wil exporteren, zijn in strijd met het patent."

Roosjen zou de afspraken met de Ethiopische regering hebben geschonden, maar zegt tegen de Volkskrant dat het allemaal een misverstand is. Hij heeft Ethiopië nooit het teff willen afnemen. Het ging hem alleen om nieuwe toepassingen van teff, zoals het bakken van brood.

Als Ethiopië in het ongelijk wordt gesteld, duurt het tot 2024 voordat de patenten verlopen.

*Foto: Farmer winnowing teff in Bochessa, Ethiopia, Ryan Kilpatrick, Flickr

Lees ook
De Trog brengt Tritordeum-brood op de Belgische markt

De Trog brengt Tritordeum-brood op de Belgische markt

Biologische bakkerij De Trog uit Ieper bakt als eerste bakkerij in België brood met Tritordeum. Dit gebeurt onder leiding van meester bakker Hendrik Durnez.

Brood eten, mag het weer? Jazeker!

Brood eten, mag het weer? Jazeker!

Hoe kan ik mijn klanten helpen met de juiste keuze van brood – en inspelen op alle hypes en trends van deze tijd?

ABN Amro voorspelt stijgende graanprijzen

ABN Amro voorspelt stijgende graanprijzen

De prijzen van mais, tarwe en soja gaan komend jaar stijgen. Dat voorspelt ABN Amro in het rapport Agri Granen Insights. De prijsontwikkeling van granen kende het afgelopen jaar sterke pieken en dalen door extreme weersomstandigheden en mondiale handelsconflicten.