Onderweg
De traditionele maaltijd wordt zeldzamer. In plaats hiervan gaan meer en meer consumenten op zoek naar een tussendoortje, dat ze snel en gemakkelijk mee kunnen nemen. Pubers en jongvolwassenen snacken het meest: meermalen per dag. Voor bakkers ligt hier een kans door broodsnacks of cakevarianten te ontwikkelen die gemakkelijk zijn mee te nemen. Het snackmoment wordt meer en meer een moment om te voeden, niet alleen om te vullen.
Gemakkelijk en betaalbaar: dat zijn kreten die passen bij de snackcultuur van dit moment. Alles draait om het besparen van tijd: een factor die steeds schaarser wordt in onze moderne samenleving.
Snacks en bakkerijproducten komen steeds dichter bij elkaar te liggen. Een ‘snack’ moet daarbij niet langer met een ongezond tussendoortje worden geassocieerd. Met een ‘snack’ wordt tegenwoordig vooral het functionele en voedzame tussendoortje bedoeld, dat snel te consumeren is en gemakkelijk onderweg kan worden meegenomen. Deze trend wordt wereldwijd ‘snackification’ genoemd. Juist de focus op gezondheid speelt ook bij de ontwikkeling van snacks een rol. Het moet gemakkelijk en lekker zijn, maar bij voorkeur niet te ongezond.
Hoe vaak mensen snacken
De meeste mensen snacken gemiddeld minimaal één keer per week. De groep 16-24 jarigen doet dit zelfs meermalen per dag.
Bron: Mintel Food and Drink 2015 and GNPD

Denk bij snacks in een assortiment ‘to go’ goed na over de verpakking. Een snack moet per stuk zijn verpakt, mag niet lekken of knoeien en moet gemakkelijk zijn mee te nemen. Bij voorkeur zonder te breken of te kruimelen.
Voorbeelden van een goede verpakking zijn:
- Een beker met minidonuts, die in de koffiebekerhouder van de auto past
- Een per stuk verpakte brioche gevuld met een reepje chocola
Er wordt wereldwijd overigens steeds meer aandacht besteed aan verpakking, ook op het gebied van duurzaamheid en uitstraling. Natuurlijke materialen en kleuren raken ingeburgerd, net als teksten op verpakking die tot bewust genieten aanzetten.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Empack verhuist in 2022 naar Evenementenhal Gorinchem
Vakbeurs Empack verhuist in 2022 plaats naar Evenementenhal Gorinchem. De eerste editie op deze nieuwe locatie is op 5, 6 en 7 april 2022. In de oneven jaren blijft de verpakkingsbeurs plaatsvinden in de Brabanthallen.
160 jaar Hellema Hallum
Hellema Hallum viert in 2021 het 160 jarig jubileum. Vanwege corona is de viering minder groots dan in een normaal jaar. “Normaal gesproken zouden we groter uitpakken", zegt productmanager Frank Wildschut tegen Bakery Sweets Center. "Op bijvoorbeeld de ISM zoetwarenbeurs, maar door de pandemie zijn alle grote evenementen afgelast." Wel was er oranjekoek...
Bakkerijschool Ter Groene Poorte breekt wereldrecord vegan cake
Leerlingen van de bakkerijschool Ter Groene Poorte vestigden 22 april officieel een nieuw wereldrecord vegan cake. Samen met Alpro maakten zij 495 kilo vegan cake gemaakt. De cake werd tentoongesteld en uitgedeeld in de Antwerpse koffiebar Wasbar. De bakkerijschool was al enkele weken bezig met het project. Praktijkleerkracht en initiator...