Mensen langer zelfredzaam met ‘Actief met Eten'

chicken-cooking-food-92670

De huidige ondersteuning bij zelfredzaamheid schiet tekort. Uit het onderzoeksproject van ‘Langer Zelfredzaam’ blijkt dat preventief ondersteunen de kwaliteit van leven en de zelfredzaamheid vergroot.

Onder preventief ondersteunen valt actief eten en drinken. Het hele proces van eten en drinken (van het erover nadenken via kopen en klaarmaken tot nuttigen) is iets wat je tot op hoge leeftijd zelf kan organiseren. Het houdt je actief, sociaal en geeft meer voldoening.

Het project ‘Langer Zelfredzaam’ staat onder leiding van Phyllis den Brokaat. Uitgangspunt is dat gemeente, zorg- en welzijnsorganisaties, vrijwilligers en mantelzorgers andere ondersteuning gaan geven aan (kwetsbare) ouderen. Steeds meer ouderen blijven langer thuiswonen en dit vraagt een andere aanpak in ondersteuning.

Met een groep ouderen die deelnemen aan vrijwillige dagbesteding is het project gestart. Eten en drinken werd ingezet als middel, omdat dit in elke situatie toepasbaar is. Ook is er steeds gekeken naar de wens van de oudere en hoe ondersteuners hierbij konden helpen. Het project is een praktische toepassing van Positieve Gezondheid.

Met de resultaten van dit project kunnen professionals, mantelzorgers en vrijwilligers betere ondersteuning leveren aan ouderen. Daardoor vergroot de zelfredzaamheid van de oudere. Andere resultaten van het project waren het preventief beschikbaar maken van relevante informatie, betere gespreksvoering, minder inzet van ondersteuning en beter aansluiten bij de dagelijkse leefwereld van de oudere.

Het project is uitgevoerd met zorginstelling Laverhof, burgerorganisatie Actief Burgerschap en GGD Hart voor Brabant in gemeente Bernheze, en is mede mogelijk gemaakt door de zorgverzekeraars CZ en VGZ namens alle zorgverzekeraars.

Wil je het eindverslag inzien van het project? Klik hier.

Lees ook
Gezondheid

Gezondheid

Gezondheid is een trend, die steeds sterker doorzet. De klant kiest óf extreem gezond óf extreem lekker (en dus ongezond). Het gebied daar tussenin wordt steeds minder interessant. Peulvruchten Het jaar 2017 zou het jaar van de peulvruchten kunnen worden. Omdat de broodmarkt steeds verder evolueert, wordt gezocht naar alternatieve bronnen voor bloem....

Voedingsdeskundige bij Meesterbakker Roodenrijs

Voedingsdeskundige bij Meesterbakker Roodenrijs

Het personeel van Meesterbakker Roodenrijs krijgt geregeld vragen over brood en gezondheid. Klanten kunnen al hun vragen nu ook online stellen. Voedingsdeskundige Willemijn Zwinkels gaat alle vragen beantwoorden. Zij is afgestudeerd diëtiste en werkt bij Meesterbakker Roodenrijs. Vragen over brood en gezondheid Er wordt veel geschreven over brood en...

NVB roept bakkers op zoutnorm te hanteren

NVB roept bakkers op zoutnorm te hanteren

WAGENINGEN – De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) onderschrijft het gezondheidsbelang van reductie van zout in brood. Brood is de enige productcategorie waarvoor een maximumgehalte aan zout in de wetgeving is vastgelegd. Deze wettelijke norm is ontstaan op verzoek van de broodsector zelf om de onbesproken positie van brood als gezond basisvoeding...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...