Mensen langer zelfredzaam met ‘Actief met Eten'

chicken-cooking-food-92670

De huidige ondersteuning bij zelfredzaamheid schiet tekort. Uit het onderzoeksproject van ‘Langer Zelfredzaam’ blijkt dat preventief ondersteunen de kwaliteit van leven en de zelfredzaamheid vergroot.

Onder preventief ondersteunen valt actief eten en drinken. Het hele proces van eten en drinken (van het erover nadenken via kopen en klaarmaken tot nuttigen) is iets wat je tot op hoge leeftijd zelf kan organiseren. Het houdt je actief, sociaal en geeft meer voldoening.

Het project ‘Langer Zelfredzaam’ staat onder leiding van Phyllis den Brokaat. Uitgangspunt is dat gemeente, zorg- en welzijnsorganisaties, vrijwilligers en mantelzorgers andere ondersteuning gaan geven aan (kwetsbare) ouderen. Steeds meer ouderen blijven langer thuiswonen en dit vraagt een andere aanpak in ondersteuning.

Met een groep ouderen die deelnemen aan vrijwillige dagbesteding is het project gestart. Eten en drinken werd ingezet als middel, omdat dit in elke situatie toepasbaar is. Ook is er steeds gekeken naar de wens van de oudere en hoe ondersteuners hierbij konden helpen. Het project is een praktische toepassing van Positieve Gezondheid.

Met de resultaten van dit project kunnen professionals, mantelzorgers en vrijwilligers betere ondersteuning leveren aan ouderen. Daardoor vergroot de zelfredzaamheid van de oudere. Andere resultaten van het project waren het preventief beschikbaar maken van relevante informatie, betere gespreksvoering, minder inzet van ondersteuning en beter aansluiten bij de dagelijkse leefwereld van de oudere.

Het project is uitgevoerd met zorginstelling Laverhof, burgerorganisatie Actief Burgerschap en GGD Hart voor Brabant in gemeente Bernheze, en is mede mogelijk gemaakt door de zorgverzekeraars CZ en VGZ namens alle zorgverzekeraars.

Wil je het eindverslag inzien van het project? Klik hier.

Lees ook
SIAL presenteert de toekomst van food

SIAL presenteert de toekomst van food

Eens in de twee jaar draait alles bij SIAL – de grootste foodbeurs van de wereld – vijf dagen lang om innovaties. De beurs biedt met het Future Lab, de Innovation Awards en Alter’Native Foods veel inspiratie voor mensen die met voeding hun brood verdienen. Op het gebied van brood was er één innovatie te zien: ‘Eat...

Seminar over de werking van voedingsvezels

Seminar over de werking van voedingsvezels

Voedingsvezels spelen een cruciale rol in onze gezondheid. Deze vezels dragen bij aan het versterken van ons immuunsysteem. Welke zijn dit en wat doen ze precies in ons lichaam? En welke producten kun je ermee maken en hoe waardeert de consument dat? Het seminar vezels & gezondheid van Wageningen Academy en het European Bakery Innovation Center...

NBC beantwoordt broodnodige vragen op Bakkersvak

NBC beantwoordt broodnodige vragen op Bakkersvak

Het Nederlands Bakkerij Centrum is op 4 en 5 maart aanwezig met een stand op Bakkersvak. Bezoekers kunnen kennis maken met het brede palet aan kennis en diensten dat NBC voert om de bakker te versterken. Bakkers kunnen live hun eigen producten laten keuren door de Keurmeesters van NBC. Bezoekers zijn welkom op stand E134. Alle bakkers sterker maken...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...