Wat mag ik zeggen over vezels?

Edith-van-Peij-uitsnedecc-298x300 ‘Voedingsvezels zijn goed voor je gezondheid. Het zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering en ze dragen bij aan een verzadigd gevoel na het eten. Vezels zijn er in verschillende soorten en maten. Is er verschil in de gezondheidseffecten van de typen vezels? En wat mag ik daarover zeggen tegen de consument?’

Edith van Peij, kennisspecialist Voeding en Gezondheid bij het Nederlands Bakkerij Centrum zegt hier het volgende over. Granen, groenten, fruit en peulvruchten bevatten veel vezels zoals cellulose, bèta-glucanen, pectinen en inuline. Deze verschillende soorten vezels hebben verschillende effecten in ons lichaam. Bèta-glucanen (uit granen) en pectinen (veelal uit fruit) zorgen voor het behoud van een verantwoord cholesterolgehalte en helpen de bloedglucosestijging na de maaltijd te verminderen. Waar tarwezemelenvezels darmregulerend werken. En gerst-, rogge-, tarwezemelen- en havervezels de stoelgang stimuleren.

In de Claimswetgeving is bepaald welke effecten van een product of ingrediënt op de gezondheid je aan consumenten mag communiceren. Voor een aantal vezels zijn de gezondheidseffecten zo goed onderbouwd en getoetst dat ze in wetgeving zijn opgenomen. Als je product aan de gebruiksvoorwaarden van de claim voldoet, mag je de toegestane claim op de verpakking zetten.

Hoe kun je dat controleren?

  •  Op de website van NBC staat een overzicht van de toegestane vezelsclaims. Kijk of er voor de ingrediënten in jouw product een claim mogelijk is.
  •  Ga na of jouw product de minimaal vereiste hoeveelheid vezels bevat. NBC kan helpen om bij benadering uit te rekenen of aan de eisen wordt voldaan. NBC adviseert daarnaast ook om een vezelbepaling uit te voeren.
  •  Voldoet je product aan de voorwaarden? Dan kun je de toegelaten claim op je verpakking en in reclame gebruiken. Let op! Soms moet je extra informatie of een waarschuwing geven. NBC kan op aanvraag je verpakking of reclame-uiting controleren.
Lees ook
Het Graanschap maakt brood van Nederlands graan

Het Graanschap maakt brood van Nederlands graan

Veel bakkers bakken hun brood van graan dat niet uit Nederland komt. Nederlands graan bevat minder eiwitten, waardoor het een uitdaging is om er goed brood van te maken. Het Graanschap wil dit veranderen en de graanketen korter, transparanter en duurzamer maken.

Het Graanschap: de hele broodketen in eigen hand

Het Graanschap: de hele broodketen in eigen hand

Vier initiatiefnemers die de hele keten van Nederlands graan tot brood in eigen hand hebben, dat is Het Graanschap. Het graan wordt natuurinclusief geteeld op Schokland (Noordoostpolder) door de boer die het in de molen naast de akkers vermaalt. In Laren staat het broodlab, waar het brood vers gebakken wordt.

Transitievergoeding

Transitievergoeding

Het uitgangspunt in de wet is dat iedere werknemer waarvan de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever wordt beëindigd, recht heeft op een transitievergoeding. Dit geldt niet als de werknemer ‘ernstig verwijtbaar’ heeft gehandeld. De lat voor ernstige verwijtbaarheid ligt echter hoog.

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...

Broodbakker omgeving Utrecht

Broodbakker omgeving Utrecht

Wat ga je doen? In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst...

Broodbakker omgeving Zwolle

Broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen? In verband met een vrijgekomen positie zoeken wij een broodbakker voor deze bakkerij. Omdat er ruimte is voor verdere opleiding is jarenlange ervaring...