Edith-van-Peij-uitsnedecc-298x300 ‘Voedingsvezels zijn goed voor je gezondheid. Het zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering en ze dragen bij aan een verzadigd gevoel na het eten. Vezels zijn er in verschillende soorten en maten. Is er verschil in de gezondheidseffecten van de typen vezels? En wat mag ik daarover zeggen tegen de consument?’

Edith van Peij, kennisspecialist Voeding en Gezondheid bij het Nederlands Bakkerij Centrum zegt hier het volgende over. Granen, groenten, fruit en peulvruchten bevatten veel vezels zoals cellulose, bèta-glucanen, pectinen en inuline. Deze verschillende soorten vezels hebben verschillende effecten in ons lichaam. Bèta-glucanen (uit granen) en pectinen (veelal uit fruit) zorgen voor het behoud van een verantwoord cholesterolgehalte en helpen de bloedglucosestijging na de maaltijd te verminderen. Waar tarwezemelenvezels darmregulerend werken. En gerst-, rogge-, tarwezemelen- en havervezels de stoelgang stimuleren.

In de Claimswetgeving is bepaald welke effecten van een product of ingrediënt op de gezondheid je aan consumenten mag communiceren. Voor een aantal vezels zijn de gezondheidseffecten zo goed onderbouwd en getoetst dat ze in wetgeving zijn opgenomen. Als je product aan de gebruiksvoorwaarden van de claim voldoet, mag je de toegestane claim op de verpakking zetten.

Hoe kun je dat controleren?

  •  Op de website van NBC staat een overzicht van de toegestane vezelsclaims. Kijk of er voor de ingrediënten in jouw product een claim mogelijk is.
  •  Ga na of jouw product de minimaal vereiste hoeveelheid vezels bevat. NBC kan helpen om bij benadering uit te rekenen of aan de eisen wordt voldaan. NBC adviseert daarnaast ook om een vezelbepaling uit te voeren.
  •  Voldoet je product aan de voorwaarden? Dan kun je de toegelaten claim op je verpakking en in reclame gebruiken. Let op! Soms moet je extra informatie of een waarschuwing geven. NBC kan op aanvraag je verpakking of reclame-uiting controleren.

Altijd op de hoogte blijven?