Artikel

IJs in de winter?!

Tijdens het schrijven van deze column is het eind maart en ben ik net terug van een zakenreis door Finland waar ik honderden kilometers ver ijswegen heb gereden en lokaal temperaturen tot -17 graden Celcius heb gehad. Een geweldig mooie ervaring en tot mijn grote verrassing wordt hier ondanks deze extreme kou nog veelvuldig ijs gegeten. Finland is zelfs de Europese koploper als we kijken naar de ijsconsumptie per hoofd van de bevolking. Zelfs meer dan in warmere landen zoals Italië. Als Nederlandse ijsfanaten schommelen we ergens in de middenmoot van de ranking.

Deze gegevens verrassen en fascineren me. Vooral omdat het niet voor de hand ligt. Hoe kan het dat juist in Scandinavië de ijsconsumptie zo hoog is en wat kunnen wij met deze gegevens?

Ook zie je in Finland veel aanbod van glutenvrije en lactosevrije (ijs-)producten. Ze zijn hierin al behoorlijk ver. Ook hier liggen nog steeds kansen voor onze branche. Dat ambachtelijk ijs een toegevoegde waarde kan zijn voor de bakker is inmiddels wel bekend. Of dit nu is middels eigen productie of door een mooie samenwerking met een ambachtelijke ijssalon of de lokale horeca.

Maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden waar juist de bakker op in kan springen. Combineer je heerlijke producten uit je bakkerij met ijs. Denk aan een
heerlijke warm getoaste briochebol gevuld met vanille-ijs en een puddingbroodje maar dan gevuld met banketbakkersroomijs. Maar ook een pain au chocolat gevuld met chocolade-ijs en een tartellette met citroenijs en Italiaans schuim behoren tot de mogelijkheden. Ideeën zijn eindeloos!

Het ijsseizoen is bij ons nog in volle gang en we gaan als het goed is nog een lange (en warme) zomer tegemoet. Maar ijs in de winter, loopt u er al warm voor of laat dit gegeven u koud?

Verwante dossiers: