‘Het meeste leer je toch in de praktijk’

Kimberley Idsinga

Kimberley Idsinga (23) deed al veel werkervaring op bij patisserie Soetenso, maar ze heeft grote ambities: de patisserie opzetten in het restaurant van haar zus en zwager.

“Tot januari dit jaar heb ik bij patisserie Soetenso in Leiden gewerkt. Nu werk ik in de bediening bij mijn zwager en zus in hun nieuwe restaurant ‘t Kompas op Kaageiland. Ze hebben het restaurant overgenomen en met de hele familie hebben we de zaak de afgelopen tijd opgeknapt. We willen het restaurant langzaam naar een hoger niveau tillen. In de winter gaan we dicht om de rest van het interieur aan te pakken. Als je nu dicht gaat, mis je de zomeromzet. Het idee is dat ik hier uiteindelijk ook als patissier aan de slag ga.

Bij Soetenso heb ik ontzettend veel geleerd van eigenaar Nils Hendrikse. Ik sta echt te popelen om die kennis weer in te kunnen zetten. Het zal wel een hele uitdaging worden om de patisserie van het restaurant helemaal op te bouwen. Ik ga ongetwijfeld tegen dingen aanlopen, maar ik houd wel van een uitdaging. Ondertussen hoop ik me te kunnen blijven ontwikkelen als patissier. In de toekomst wil ik nog wel aan wedstrijden meedoen om te kijken waar ik sta.

In september heb ik de banketbakkersopleiding niveau 3 afgerond. Ik kan nog verder met niveau 4 patisserie, maar ik heb ervoor gekozen om dit niet te doen. Het meeste leer je toch in de praktijk. Een opleiding leert je de basis. Dat is ook waar veel studenten zich in vergissen. Ze willen vaak meteen naar het eindproduct. Ze hebben niet in de gaten dat het best een zwaar vak is en dat het tijd kost om de basis goed onder de knie te krijgen. Je moet wel weten wat je aan het doen bent. Daarom ben ik ook zo blij dat Nils altijd vroeg ‘Waarom doe je dit?’ en ‘Wat doet deze grondstof met je product?’. Het is belangrijk dat je ervoor open blijft staan om te leren, meekijkt met anderen en meeluistert ook als ze het niet tegen jou hebben.”

Bakkers in bedrijf laat een nieuwe generatie aan het woord. Wat is hun kijk op de toekomst van de bakkerij? Waarom hebben zij gekozen voor dit vak? En hoe kijken zij naar hun klanten?

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Trends en innovatie op Sigep 2023

Trends en innovatie op Sigep 2023

Momenteel vindt in Rimini de 44e editie van Sigep plaats. “Sigep is na twee moeilijke jaren voor de out-of-home markt terug”, aldus IEG-president Lorenzo Cagnoni tijdens de opening.

Vijf redenen om naar Sigep 2023 te gaan

Vijf redenen om naar Sigep 2023 te gaan

De 44e editie van Sigep vindt plaats van 21 tot en met 25 januari 2023. Het Expo Centre in het Italiaanse Rimini staat die dagen volledig in het teken van ijs, banket, brood, chocolade en koffie. Vakblad IJs geeft vijf redenen om deze beurs te bezoeken.

Sigep 2023 komt eraan

Sigep 2023 komt eraan

Italian Exhibition Group organiseert van 21 tot en met 25 januari de 44e editie van Sigep. Rimini Expo Center staat deze dagen weer in het teken van ijs, patisserie, chocolade en koffie.