Pure chocolate - Feestelijk gebakje om het jaar uit te luiden

Pure chocolade_recept NPT_Foto: Bart Tanghe_eindresultaat

Vijf structuren, samengebracht in één gebakje, dat is ‘Pure chocolate’: een krokante bodem, chocoladebiscuit, chocoladecrémeux, chocolademousse en een glaçage gourmand. Je kunt het geheel, afhankelijk van het seizoen, voorzien van een passende decoratie. Deze variant past bij de eindejaarsperiode, maar wees zelf creatief en verras je clientèle met een eigen creatie!

Foto's: Bart Tanghe

Even voorstellen... Joeri Vandekerkhove

Joeri Vandekerkhove_recept NPT_Foto: Bart Tanghe

“Mijn liefde voor patisserie begon tijdens mijn opleiding bij Ter Groene Poorte in Brugge”, vertelt Joeri Vandekerkhove. “Daar volgde ik vier jaar lang de bakkersopleiding, met specialisatie patisserie. Ik deed onder meer ervaring op bij Patisserie Noppe in Harelbeke en Joost Arijs in Gent.” Sinds twee jaar werkt Joeri bij Deleye Products in Moeskroen als chef productontwikkeling. Hij is er gespecialiseerd in het ontwikkelen van diepvriespatisserie. In 2021 won Joeri de Dutch Pastry Award. “Dankzij die erkenning kan ik nu als aspirant-lid toetreden tot het Nederlands Patisserie Team.”

Wat heb je nodig...

Voor 20 stuks

Biscuit (stap 1)
335 gram Eiwit
180 gram Suiker
260 gram Eigeel
80 gram Amandelpoeder 100%
80 gram Bloemsuiker
40 gram Cacaopoeder

Krokante bodem (stap 2)
262 gram Fondantchocolade
18 gram Cacaoboter
209 gram Feuilletinevlokken
60 gram Gehakte hazelnoten

Chocoladecrémeux (stap 3 en 4)
35 gram Melk
225 gram Room 35%
18 gram Suiker
60 gram Eigeel
27 gram Gelatinemassa
156 gram Chocolade 70%
15 gram Cacaomassa

Chocolademousse (stap 5)
454 gram Room 35% (1)
137 gram Room 35% (2)
95 gram Eidooiers
167 gram Siroop (basisverhouding 50g water : 75g suiker)
302 gram Chocolade 70%

Cacaogelei (stap 6)
14 gram Gelatine
70 gram Water (1)
100 gram Cacaopoeder
150 gram Suiker (1)
150 gram Water (2)
210 gram Room 35%
160 gram Glucose
150 gram Suiker (2)

Glaçage gourmand (stap 7 en 8)
700 gram Fondantchocolade
200 gram Druivenpitolie
200 gram Cacaonibs

Stap 1

Pure chocolade_recept NPT_Foto: Bart Tanghe

Eiwit met suiker opkloppen. Zodra het mooi luchtig is, de dooiers toevoegen en even mee kloppen. Droge stoffen door kleine zeef halen en met een spatel ondermengen. Elf minuten afbakken op 180 °C.

Stap 2

Pure chocolade_recept NPT_Foto: Bart Tanghe_2

Chocolade en cacaoboter smelten en vermengen met de feuilletine en hazelnoten. Uitstrijken met stencil of op de plaat. Fijne plakjes snijden om straks het gebakje op te plaatsen.

Stap 3

Pure chocolade_recept NPT_Foto: Bart Tanghe_3

Room, melk en suiker koken. Anglaise maken met het eigeel. Vervolgens de massa op de gesmolten chocolade en cacaomassa gieten en goed mixen. Stort in kader op de biscuit en vries in.

Stap 4

Snijd de diepgevroren interieurplak in fijne reepjes.

Stap 5

Pure chocolade_recept NPT_Foto: Bart Tanghe_4

Room (1) opkloppen. Room (2) koken en op chocolade gieten. Siroop koken tot 121 °C en pâte à bombe maken met eigeel. Koud kloppen (+- 27 °C) en ganache (45 °C) ondermengen. Opgeklopte room onderspatelen en verdelen over de vormen, de crémeux-reepjes erin drukken en afstrijken met mousse.

Stap 6

Meng de gelatine met water (1) en laat weken. Maak een pasta van cacaopoeder, suiker (1) en water (2). Verwarm de room met de glucose en de suiker (2). Voeg al roerend de cacaopoederpasta toe en verwarm het mengsel tot 105 °C. Voeg hierna de geweekte gelatine toe en laat deze oplossen in het warme mengsel. Laat afkoelen.

Stap 7

Chocolade smelten, olie ondermixen en nibs ondermengen.

Stap 8

Pure chocolade_recept NPT_Foto: Bart Tanghe_5

Verwarm de cacaogelei tot 35 °C, ontvorm de gebakjes en haal ze er met een satéprikker doorheen; afstrijken op zijkant van de kom. Vervolgens meteen in de glaçage gourmand dippen en op de krokante bodem zetten.

Stap 9

Pure chocolade_recept NPT_Foto: Bart Tanghe_6

Spuit een klein dopje chocolademousse net buiten de helft boven op het gebakje. Plaats decoratie en werk af met wat cacaonibs.

Het eindresultaat: geniet ervan!

Zijn er vragen over dit recept? Stuur dan een mail naar info@patisserieteam.nl.

Dossiers
Lees ook
European Pastry Cup tijdens Sirha Europain

European Pastry Cup tijdens Sirha Europain

Van 26 tot en met 29 maart staat de vakbeurs SIRHA Europain gepland. De vakbeurs staat in het teken van de Franse bakkerij en vindt plaats in hal 1 van de Porte de Versailles in Parijs. Tijdens deze vakbeurs vinden ook de vakwedstrijden European Pastry Cup 2022 en de Franse kwalificaties voor de competities plaats.

Bakkerij Toebast in Hoevelaken klaar voor volgende generatie

Bakkerij Toebast in Hoevelaken klaar voor volgende generatie

‘Hoevelaken-onwaardig’, noemen sommige klanten de nieuwe winkel van Bakkerij Toebast. “Ze vinden ons nieuwe interieur zó mooi dat het volgens hen niet meer bij het dorp past”, lacht eigenaar Dennis Toebast. “Maar binnen is het gezellig en warm. Dus onze winkel past perfect bij Hoevelaken. En bij ons. Deze ingrijpende verbouwing maakt ons klaar voor...

De Bakatlas

De Bakatlas

Overal ter wereld wordt gebakken en landen hebben allemaal hun eigen specialiteiten. In het nieuwe boek ‘De Bakatlas’ zijn meer dan 150 recepten verzameld van over de hele wereld. Van de Oostenrijkse Apfelstrudel tot de Portugese pastéis de nata en van de Indonesische pandancake tot aan de Amerikaanse devil’s foodcake.