Werkgevers- en werknemersorganisaties leggen resultaat cao-overleg voor aan achterban

broodjes_Oscar van der Wijk

Foto: Oscar van der Wijk

In september hervatten de werkgevers- en werknemersorganisaties de gesprekken over een nieuwe cao voor het bakkersbedrijf. 17 november kwamen de partijen opnieuw samen. Het resultaat van dit overleg wordt voorgelegd aan de achterban. Dat maakt het Georganiseerd Overleg Bakkersbedrijf bekend met een persbericht.

De volgende punten worden met een "positief advies" aan de achterban voorgelegd.

  • Looptijd nieuwe Cao Bakkersbedrijf: 01-08-2020 t/m 30-04-2021.
  • Partnerpensioen zal vanaf 1 januari 2021 uitgevoerd worden op risicobasis. De benodigde kosten, 0,43% punt van de pensioengrondslag (0,3% van het salaris), worden door werkgevers betaald op dezelfde datum.
  • Partijen spreken uit de pensioenpremie vanaf 1 januari 2022 in 3 jaar tijd gefaseerd te verhogen met in totaal 3,3% van de pensioengrondslag. De voor 2022, 2023 en 2024 geldende percentages worden per jaar vastgesteld.
  • Cao-kosten stijgen per 01-01-2021 met 0,62%. Hierin is begrepen een verhoging van de cao-lonen met 0,32% en de compensatie voor het partnerpensioen op risicobasis met 0,3% van het salaris (0,43% over de pensioengrondslag).
  • De cao-loontabellen worden gewijzigd in 16 t/m 20 jaar, gevolgd door 0 functiejaren e.v.
  • Voor ambachtelijke bakkerijen wordt voor 0 functiejaren per 01-08-2020 het uurloon genomen van 21 jaar (loonschalen per 01-01-2019/29-12-2019, cao 01-04-2019 t/m 31-07-2020). De overige functietreden schuiven hierdoor 1 rij op. De afspraak over de keuze voor uurloon van 21 jaar blijft wat werknemersorganisaties betreft beperkt tot de looptijd van de nieuwe cao (t/m 30-04-2021) zodat een algemeen verbindend verklaring kan plaatsvinden.
  • Voor industriële bakkerijen wordt voor 0 functiejaren per 01-08-2020 het uurloon genomen van 22 jaar/0 functiejaren (loonschalen per 01-01-2019/29-12-2019, cao 01-04-2019 t/m 31-07-2020).
  • Partijen bespreken gedurende de looptijd van de nieuwe cao de resultaten en aanbevelingen van het AWVN-rapport: “Kijken in de ziel van …bakkers”, een onderzoek naar de wenselijkheid van 1 of 2 cao’s (november 2020).
  • Partijen onderzoeken gedurende de looptijd van de nieuwe cao de mogelijkheden van duurzame inzetbaarheid door het eerder stoppen met werken. In het onderzoek worden ook de mogelijkheden van subsidie op grond van de subsidieregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (DIEU) bestudeerd. 

Bron: Georganiseerd Overleg Bakkersbedrijf

Dossiers
Lees ook
'Ondernemen geeft mij de meeste voldoening'

'Ondernemen geeft mij de meeste voldoening'

Waldo Weijsenfeld wil altijd kijken hoever hij zichzelf kan ‘stretchen’. Het ene project is nog niet klaar of het andere begint in zijn hoofd al te borrelen. Maar nu is het even tijd voor puntjes op de i bij WALDO chocolade & patisserie. “Ik wil alles zo optimaliseren, zo hufterproof maken dat het schaalbaar wordt en ik mezelf vrij kan werken voor weer...

Wat doet corona met de broodverkoop?

Wat doet corona met de broodverkoop?

In 2019 groeide het broodvolume in Nederland sinds lange tijd weer licht, zo liet het NBC aan de hand van de laatste broodcijfers zien. In hoeverre haalt corona een streep door deze groene cijfers? En zet deze trend de komende jaren door?

Belastingdienst geeft vijf tips voor de btw-aangifte

Belastingdienst geeft vijf tips voor de btw-aangifte

Ondernemers moeten uiterlijk 31 januari hun btw-aangifte over het vierde kwartaal indienen bij de Belastingdienst. Om ondernemers hierbij te helpen geeft de Belastingdienst vijf tips.

Zelfstandig werkend bakker omgeving Almelo

Zelfstandig werkend bakker omgeving Almelo

Wat ga je doen?Voor een koekbakkerij in de omgeving van Almelo zijn we per direct op zoek naar een ervaren zelfstandig werkend bakker. Je komt te werken in een team...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Wat ga je doen?Je zal je bezig houden met de productie van diverse soorten groot en klein brood. Hierbij werk je veelal op de traditionele manier. Je werkt zelfstandig...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...