Wereld Natuur Fonds presenteert planeetaardig eetplan

18 oktober 2023 Bianca Roemaat NBC
We moeten duurzaam en planeetaardig gaan eten. Dat was de boodschap van keynote speaker Corné van Dooren van het Wereld Natuur Fonds tijdens het congres ‘Blik op Duurzaamheid’ op 10 oktober in Baarn. Zijn recept: een menu van de toekomst waarin de eitwitbalans verandert.

‘Hoe staat de wereld ervoor?’, was de titel van de voordracht van Corné van Dooren, adviseur Duurzame Voeding bij het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) tijdens de bijeenkomst over duurzaamheid van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). Het antwoord op de titel van zijn lezing kwam al snel: ”Verduurzaming is broodnodig”, hield van Dooren zijn toehoorders uit de bakkersbranche voor. Om dit te onderstrepen liet hij aan de hand van verschillende cijfers zien dat er op de wereld steeds minder ruimte is voor wilde dieren en natuur.

Ontbossing

Ook ging hij in op de toename van ontbossing: 18 vierkante meter per persoon per jaar. Met name de teelt van soja voor veevoer en palmolie zijn hier debet aan volgens de spreker. Maar ook de opzet van het huidige systeem van voedselproductie bleef niet onvermeld als grootste veroorzaker van broeikasemissie en “de grootste bedreiging voor de aarde”.

Van Dooren pleitte daarom voor duurzame productie, minder voedselverspilling maar vooral een ander voedingspatroon waarin de eiwitbalans verschuift. “Ons recept: planeetaardig eten”. Het WWF in Nederland heeft hiervoor vier adviezen: eet meer plantaardig en minder dierlijk, geef de voorkeur aan vers en lokaal boven sterk bewerkte producten, kies voor meer variatie en balans op je bord en ga voor producten van duurzame landbouw.

Volkoren brood zit in de goede hoek

Wat betreft brood: dat past in het menu van de toekomst, zo stelde de spreker zijn toehoorders gerust. “Volkorenbrood zit in de goede hoek. Het heeft een lage impact op het milieu en zorgt voor minder sterfterisico want broodvezels zijn gezond.”

We zouden zelfs meer brood moeten eten, met name volkoren. Voor mannen bijvoorbeeld is dat van 98 gram brood nu naar 148 gram in 2050 per dag. Ook eiwitrijk brood, verrijkt met bijvoorbeeld veldbonen, past in het planeetaardig menu. Van Dooren noemde Landgoed De Velhorst in Laren waar ze hiermee bezig zijn.

Het ‘Menu van de toekomst’

Dit ‘Menu van de toekomst’ van het WWF is gebaseerd op een studie die deze organisatie liet uitvoeren naar aanleiding van de vraag of het mogelijk is om gezond en duurzaam te eten binnen de draagkracht van de aarde. Begin oktober werd het rapport hierover gepresenteerd: ‘Gezond eten binnen de grenzen van één aarde. Aardig voor de natuur en aardig voor jezelf’.

Uitgangspunt voor het menu van de toekomst is dat je door inname van meer plantaardige eiwitten de impact op het milieu met 50 tot 80 procent omlaag brengt. Wat staat er zoal op dit planeetaardige eetplan? Om te beginnen meer noten, peulvruchten, fruit, groente en vleesvervangers eten in plaats van vlees en zuivel. In het menu van de toekomst gaan vleesvervangers van 5-8 gram per dag naar 47-53 gram. Zuivelvervangers gaan van 15-20 gram per dag naar 27-34 gram. Kaas wordt minder dan de helft van de huidige aanbeveling in de Schijf van Vijf. Verder is er ruimte voor 1 à 1,5 portie vis per week, 1 tot 3 eieren per week en dagelijks 1 à 2 porties vloeibare zuivel (evenveel als de huidige consumptie).

Is het te hachelen?

Na afloop van deze lezing kwam een van de toehoorders met de vraag: “Is het wel te ‘hachelen’ dat menu van de toekomst?” Volgens Van Dooren gaat het vooral om een verantwoorde aanpassing van het bestaande eetpatroon in stappen. Verder zijn het toevoegen van nieuwe smaakbelevingen en technieken als fermentatie daarbij van belang.

Wie benieuwd is naar het Rapport ‘Gezond eten binnen de grenzen van één aarde. Aardig voor de natuur en aardig voor jezelf’, kan het hier nalezen.

 

Altijd op de hoogte blijven?