Veel vraag naar oranje tompoucen

28 april 2020
Foto: Wikimedia

Koningsdag verliep dit jaar anders dan normaal. Geen vrijmarkt, geen feesten of festivals. In plaats daarvan ging Nederland massaal aan de oranje tompouce. Op social media plaatsten verschillende mensen foto's van de lange rijen. Voor de Hema, voor de Albert Heijn en natuurlijk ook voor de ambachtelijke bakker!

Diverse media berichten over de lange rijen. 'Het enige wat we hebben' kopte RTL nieuws de berichtgeving. Dat is ook de verklaring die food trendwatcher Anneke Ammerlaan geeft voor de grote vraag naar oranje tompoucen. Doordat alle festiviteiten zijn afgelast hadden mensen er ook de tijd voor. " ls we gewoon naar buiten hadden kunnen gaan, dan hadden we veel minder tijd gehad om een tompouce te eten. Dan waren we veel te druk geweest", zegt ze op RTL Nieuws.

Oranje tompoucen drive through

Veel bakkers hadden goed nagedacht over hoe ze de drukte in goede banen konden leiden. Klanten konden vooraf bestellen, er waren afhaalloketten en zelfs oranje tompoucen drive throughs. Bijvoorbeeld de drive through van Bakkerij Jolink in Zutphen. "We kunnen maar heel weinig mensen in onze zaak hebben vanwege de coronaregels" vertelt Levi Jolink aan de Stentor. "Het loopt elk jaar storm op Koningsdag, dan vliegen de tompoucen de winkel uit. Op deze manier kunnen we onze klanten toch nog redelijk snel helpen." De bakker constateert dat hij dit jaar meer tompoucen verkoopt dan andere jaren

Bezorging

Ook bakkerij Holtkamp bedacht een alternatieve verkoopwijze. Bij de bakker staan er elk jaar lange rijen en daarom vond bakker Koos Holtkamp het niet verantwoord om open te gaan. "Dan staat er een rij tot Hoek van Holland", zegt hij tegen Rtv Rijnmond. De bakker ging daarom over op bezorging. Hij had 450 bestelling en moest 6.000 tompoucen maken. "Het is een gekkenhuis! We zijn al vanaf gisteravond tien uur bezig."

Dranghekken

Ard van den Berg, eigenaar van de bakkerij Stevers in Alpen had van te voren al rekening gehouden met de grote drukte. Hij plaatste dranghekken en ballonnen zodat mensen voldoende afstand hielden. Voor bestellingen richtte hij een ophaalpunt in. De bakker keek regelmatig of zijn klanten zich wel aan de regels hielden. "Ik kijk of mensen niet blijven hangen omdat het gezellig, dat is natuurlijk niet de bedoeling. De politie is langs geweest en heeft een groot compliment gegeven",  vertelt hij aan Omroep West.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?