Patisserie Huize van Wely benoemd tot Hofleverancier

25 oktober 2023 Redactie Bakkers in bedrijf
Dinsdag 24 oktober ontving patisserie Huize van Wely de Koninklijke onderscheiding van Hofleverancier, uitgereikt door de Commissaris van de Koning. Deze prestigieuze erkenning, toegekend door Koning Willem-Alexander, is voorbehouden aan bedrijven met een onberispelijke reputatie, die een vooraanstaande positie innemen in de regio. Voor Huize van Wely vormt dit de ultieme bekroning op 100 jaar vakmanschap.

Huize van Wely telt momenteel zeven winkels, waarvan vijf in Nederland, verspreid over Noordwijk, Heemstede, Haarlem en Amsterdam (Beethovenstraat en Gelderlandplein), en twee vestigingen in Jakarta, Indonesië. Voor de officiële uitreiking is gekozen voor Noordwijk, de plek waar het verhaal van Huize van Wely ruim 100 jaar geleden begon. In de patisseriekeuken werd, tijdens een besloten bijeenkomst, het predicaat uitgereikt door de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, in aanwezigheid van de Burgemeester van Noordwijk, Wendy Verkleij, en de eigenaren van Huize van Wely, de familie Tjiptobiantoro uit Indonesië.

Lovende woorden

De Commissaris van de Koning had speciaal voor deze gelegenheid een speech voorbereid. Voor langere tijd is hij reeds bekend met Huize van Wely, en met genoegen. In het bedrijf wordt er met hart en ziel en met trots gewerkt. Hij spreekt uit dat Huize van Wely uniek is en hij vertrouwen heeft in de tweede eeuw van het bestaan.

“Ik ben hier om een belangrijk, positief en feestelijk moment te markeren. Ik breng u goed nieuws: Huize van Wely treedt toe tot een select gezelschap van ondernemingen die een onderscheiding verdienen. Ik kan jullie vertellen dat Huize van Wely het predicaat ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ mag gaan dragen.”

Samen met de Burgemeester, onthulde de Commissaris het wapenschild, dat Huize van Wely vanaf nu mag voeren. De directeur Joost Rotteveel sluit af met een dankwoord “Nu, na het vieren van ons 100-jarig bestaan, ontvangen wij de kers op de taart. Het predicaat Hofleverancier is een erkenning van de uitmuntendheid die deze patisserie gedurende al die jaren heeft getoond. En ik ben zeer trots dat wij deze mijlpaal vandaag samen kunnen vieren.”

Geschiedenis

Tijdens de speeches wordt ook teruggeblikt naar de rijke geschiedenis. Het verhaal van Huize van Wely begon in november 1921, toen de heer Steven Pieter Cornelis Van Wely op 26-jarige leeftijd Huize van Wely oprichtte en in januari 1922 de deuren van de banketbakkerij opende. Na het overlijden van de oprichter in 1949, nam Bakker Cees Booij het bedrijf in 1950 over. De weduwe van de heer Van Wely had slechts één voorwaarde: dat het bedrijf de naam van haar man zal blijven dragen.

In 1970 droeg Cees Booij het bedrijf over een zijn zoon Pieter Booij, die destijds 21 jaar oud was en pasgetrouwd met Hanneke. Pieter Booij wist Huize van Wely te transformeren tot het meest gerenommeerde adres voor patisserie in Nederland. Hij zette patisserie op de kaart in Nederland.  Deze prestatie werd echter niet door hem alleen geleverd, want vanaf het begin stond chef Adriaan van Haarlem aan zijn zijde, en samen hebben ze een generatie van prijswinnende patissiers en chocolatiers opgeleid.

Hoewel Pieter Booij wordt beschouwd als de grondlegger van het Huize van Wely van nu, dankt het bedrijf zijn succes niet aan één persoon of twee personen, maar aan een reeks getalenteerde patissiers en medewerkers in de afgelopen jaren, die allemaal hun steentje hebben bijgedragen.

Nu aan het roer

Tegenwoordig is het Nederlandse bedrijf in handen van de Indonesische familie Tjiptobiantoro, met Joost Rotteveel als directeur. Rotteveel begon zijn carrière bij Huize van Wely als 16-jarige leerling in 1986 en mag zich sinds 2016 directeur noemen. Gedurende zijn lange loopbaan bij Huize van Wely heeft hij talloze prestigieuze prijzen gewonnen. Hij werd vijf keer op rij Nederlands kampioen Patisserie, behaalde in 1988 de titel Beste Junior-Patissier van Europa en werd kort daarna derde bij het wereldkampioenschap.

Ook de huidige chef, Robin Hoedjes, heeft indrukwekkende prijzen op zijn naam staan. Enkele maanden na zijn aanstelling bij Huize van Wely in 2015 won hij de Dutch Pastry Award. Sindsdien is hij een vooraanstaand lid van het Dutch Pastry Team.

Aanvraag Hofleverancier

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Huize van Wely, diende het bedrijf de aanvraag in voor het predicaat Hofleverancier. Na maanden in spanning te hebben gezeten, volgde het heuglijk nieuws dat Koning Willem-Alexander het predicaat Hofleverancier had toegekend. Alleen bedrijven met onberispelijke reputatie, die vooraanstaande positie innemen in de regio, komen in aanmerking voor deze erkenning. Een bevestiging van het Koninklijk Huis dat Huize van Wely uitblinkt op een uitzonderlijk niveau.

De aanvraag vereiste niet alleen het verstrekken van financiële gegevens, maar ook het doorspitten van hun eigen archief voor een beschrijving van de geschiedenis.

Nog-te-lanceren boek

Na het verzamelen van talloze prachtige verhalen over hun geschiedenis, besloten ze deze te bundelen en te delen met het publiek.

De directeur, Joost Rotteveel, rondt de ceremonie af door het eerste exemplaar van hun nog-te-lanceren jubileumboek te overhandigen aan de Commissaris voor Zijne Majesteit de Koning. Zowel de Commissaris als de Burgemeester mogen zich ook een boek rijker rekenen. Het boek zal officieel gelanceerd worden op donderdag 26 oktober.

Huize van Wely-jubileumboek eerste exemplaar Koning Willem-Alexander

Altijd op de hoogte blijven?