Streven naar perfectie

20 december 2023 Marieke Pols

Huize van Wely bestaat 100 jaar. In 1922 begon de patisserie als een traditionele banketbakkerij in Noordwijk en groeide uit tot een onderneming met vijf filialen in Nederland en twee in Jakarta ( Indonesië). “Een eeuw van vindingrijkheid en onvermoeibaar perfectionisme is geen verhaal dat even snel verteld kan worden”, staat er in de introductie. Daarom verscheen onlangs het boek ‘Huize van Wely – 100 jaar meesterschap’.

Het jubileum start natuurlijk met een terugblik op de geschiedenis. Voor de lezers die toch een kort en bondig overzicht willen is er een tijdlijn. En voor degenen die meer informatie wensen is er een compleet hoofdstuk waarin de gehele geschiedenis aan bod komt. Van de oprichting in 1922 door Steven Pieter Cornelis van Wely en zijn overlijden, de overname in 1950 door de familie Booij, de jonge Pieter Booij die in 1970 het roer overneemt en de omslag maakt naar patisserie en samen met Adriaan van Haarlem Huize van Wely ontwikkelt tot de patisserie die we nu kennen, tot de uitbreiding naar Indonesië en de komst van de familie Oey-Tjiptobiantoro, de huidige eigenaren.

Er is veel aandacht voor de mensen aan de hand van portretten van de medewerkers; van onder andere grondleggers Pieter Booij en Adriaan van Haarlem, chocolatiers René van Rootselaar en Michel Engelen, ijsmaker Pascal Aprahamian, Roger van Damme en Rudolph van Veen, de huidige directeur Joost Rotteveen en chef patisserie Robin Hoedjes, en Gouden Gard-winnaar Lotte van Gorp. En natuurlijk bevat het boek fantastische foto’s en illustraties van de mensen, de vestigingen en de patisserie.

Wat ‘100 jaar meesterschap’ vooral interessant maakt voor de professional is die patisserie, want ook daar is veel aandacht voor. Huize van Wely deelt de achtergrondverhalen van producten waar ze bekend om staan, zoals de Angeltaart, de champagnetaart, de pierrot, de bouchées en de truffels, het ijs en de petit désirés. Ook geeft Huize van Wely – bij wijze van uitzondering – een aantal van hun recepten prijs. Voor basisrecepten als banketbakkersroom en frambozencoulis, eenvoudigere recepten als spritsen, roombotercake en kaaskretons, en meer gecompliceerde recepten voor bouchées en truffels, en taarten als schüss framboise en chocolade bombes.

Het boek toont een patisserie waarbij perfectie centraal staat. Zoals Huize van Wely zelf zegt: “Elke hap moet perfect zijn.” Om dit te bereiken wordt gewerkt met de beste ingrediënten en met de beste vakmensen, die intern opgeleid worden. Al met al is dit boek het perfecte visitekaartje voor deze bijzondere patisserie.

Altijd op de hoogte blijven?