Partnerbijeenkomst Food Innovation Academy

Partnerbijeenkomst Food Innovation Academy _PB

De Partnerbijeenkomst van de Food Innovation Academy (FIA) vond op 9 mei plaats in het in aanbouw zijnde pand aan de Industrieweg waarin het ‘praktijk- en inspiratiehuis voor food’ wordt gevestigd in Vlaardingen. Ruim tachtig geïnteresseerden – die zo’n veertig ondernemingen, onderwijsinstellingen, overheidsinstanties en andere foodpartijen vertegenwoordigen – waren aanwezig. "De foodbranche begint het potentieel van de FIA te zien en wil deze graag benutten", concludeert FIA na deze bijeenkomst. 

Het doel van de Partnerbijeenkomst was de huidige FIA-partners – zo’n 25 in totaal – en andere geïnteresseerden bij te praten over de stand van zaken van de bouw van het pand waarin de FIA wordt gehuisvest. Daarnaast wilde de organisatie de partners prikkelen om door te gaan met het zetten van de laatste benodigde stappen om tot voltooiing te komen. Funding, maar ook het leveren van diensten en machinerieën, blijft nodig. Sinds oktober 2018, toen de betrokkenen voor het eerst een kijkje konden nemen in de (ver)nieuwbouw, is er veel gebeurd. Zo is het gebouw bouwtechnisch klaar en kan het inrichten beginnen.

De FIA wil een oplossing bieden voor het tekort aan kundig personeel op de werkvloer. In het samenwerkingsverband zijn bedrijfsleven, onderwijs en overheid vertegenwoordigd. Zij trekken gezamenlijk op in de realisatie en invulling van dit praktijkhuis voor food. Insteek is om middels de FIA  jongeren te triggeren te kiezen voor een beroep in de voedingsmiddelensector. Verder wordt de FIA gebruikt voor innovatie en onderzoek voor en door de betrokken partners. Een laatste doel is imagobevordering van de foodbranche.

Indeling gebouw

Op de begane grond komt een horecaconcept wat een visitekaartje moet worden voor de foodsector. In deze try & taste-ruimte met restaurant, workshopruimte en vergaderzalen, ontmoeten bedrijven elkaar, worden productpresentaties gegeven en kunnen studenten hun kennis en kunde tonen. Er komt een professionele open keuken waar de leerlingen zij aan zij met professionals aan de slag gaan en hun producten laten proeven.

In de proeffabriek op de eerste etage leren studenten hoe ze de techniek van de praktijk toe kunnen passen. Op deze etage worden allerlei stand alone-machines, afkomstig uit de productie van de diverse foodbedrijven die zijn aangesloten bij de FIA, opgesteld. Studenten kunnen zelf aan de knoppen draaien en leren hoe dergelijke processen werken. Denk aan een afvulunit, vleescutter, worstvulmachine, groentesnij-apparaat, beslaglijn, ijsmachine, pasteuriseerketel, detilleer- en bierbrouwtechnieken, en ga zo maar door. Het bakkerijdeel – brood, banket, chocolade – wordt gevestigd in het FIA Baking Center, bovenin het naastgelegen magazijn van Royal Steensma. Een luchtbrug verbindt dit deel met het FIA-gebouw.

Op de tweede etage komen diverse laboratoria: een microbiologisch lab, een chemisch lab en een sensorisch lab. Zowel het bedrijfsleven als mbo- en hbo-studenten doen hier praktisch en toegepast onderzoek en creëren innovaties. Lijntjes naar de academische wereld worden gelegd.

De derde en hoogste etage biedt ruimte aan een workshop-/demokeuken, een auditorium voor zo’n honderd personen en vergaderruimten. Ook is er een ruimte voor studenten die vroegtijdig de school hebben verlaten en via de Food Innovation Academy weer aan de slag kunnen. Voor deze herintreders wordt een speciaal programma ontwikkeld. Het onderwijs en het betrokken bedrijfsleven met alle bijbehorende faciliteiten zitten hiermee op één plek, in Vlaardingen. In totaal komen er op termijn zo’n 500 studenten onder één dak.

In september starten de eerste studenten in het FIA-pand. Partijen die deelnemen aan de FIA zijn te vinden op de website.

Dossiers
Lees ook
Royal Steensma werkt aan fundament

Royal Steensma werkt aan fundament

De ontwikkelingen volgen elkaar snel op bij Royal Steensma. Onlangs maakte de producent van bakkerijgrondstoffen de overname van Bak Speciaal bekend. Binnenkort opent Royal Steensma twee moderne opleidingscentra waar jongeren worden klaargestoomd voor een carrière in de voedingsmiddelenindustrie. En ondertussen viert het bedrijf ook nog zijn 180-jarig...

IJscentrum in Vlaardingen officieel geopend

IJscentrum in Vlaardingen officieel geopend

Met het officieel doorknippen van een lintje opende ‘mister IJscentrum’ Jacques Vos het nieuwe onderkomen van het IJscentrum in de Food Innovation Academy in Vlaardingen. Het evenement was speciaal opgezet om de branche kennis te laten maken met de nieuwe locatie. Want het IJscentrum zoekt nog partners.

Programma Dutch Foodweek bekend

Programma Dutch Foodweek bekend

Het programma van de vijfde editie van Dutch Food Week, voorheen Dutch Agri Food Week, is bekend. Het varieert van een kookwedstrijd voor kinderen tot de Startup Challenge georganiseerd door jong talent én gevestigde ondernemers. Van 5 tot en met 16 oktober krijgt heel Nederland, van stad tot platteland, de kans om meer te leren over lekker, veilig...

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst start je...

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

In deze fulltime aansturende functie zal je zorg dragen voor het inpakproces binnen de bakkerij. Samen met de dagelijkse leiding zorg je voor het juist instrueren...

Commercieel medewerker binnendienst omgeving Amsterdam

Commercieel medewerker binnendienst omgeving Amsterdam

In de deze uitdagende functie zal jij je bezighouden met verkoop van ambachtelijke brood en banketproducten aan diverse afnemers van vliegtuigcateraars tot hotelketens...