Oud brood recyclen om verspilling tegen te gaan

20 april 2022 Redactie Bakkers in bedrijf

Foto: Oscar van der Wijk

 

Kan oud brood hergebruikt worden? Biochemicus Johannes Feys schrijft op eoswetenschap.eu over het Bread2B project van Hogeschool Gent, waarin hij samen met zijn collega’s oplossingen zoekt voor broodoverschotten in de bakkerij.

 

“Volgens de Voedsel en Landbouworganisatie verliezen we maar liefst een kwart van ons brood van boer tot bord”, schrijft Feys in het artikel. Ook in Nederland staat brood bovenaan de lijst van meest verspilde voedingsmiddelen. Feys: “Ons onderzoek bekijkt de struikelblokken en kansen bij hoe we van oud brood bakkerijproducten en bier maken. Op die manier kunnen ook bakkers iets doen met hun oud brood.”

 

Van oud brood maakt Feys een grondstof. Daarvoor wordt het brood gedroogd en daarna vermalen tot een ‘broodmeel’. Bij het bakken van koekjes, cake of brood wordt de bloem vervangen door dit broodmeel. Een nadeel hierbij is dat broodmeel iets andere kwaliteiten heeft dan bloem en voor sommige producten minder geschikt is. Bread2B onderzoekt daarom nog de struikelblokken en kansen.

 

Lees het volledige artikel over het project hier.

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?