Openluchtmuseum opent tentoonstelling Gruwelijk lekker

Nederlands Openluchtmuseum_Wikimedia

Afgelopen weekend, 30 en 31 maart, opende in het Nederlands Openluchtmuseum de tentoonstelling Gruwelijk lekker. De tentoonstelling laat zien hoe het verleden onze huidige opvattingen over eten en eetgewoonten heeft gevormd.

Gruwelijk lekker toont ingrediënten uit de Nederlandse geschiedenis. Welk ingrediënt komt waar vandaan, wat werd vroeger als smaakvol ervaren en eten we het nu eigenlijk nog steeds? Met de inspiratie van De Canon van Nederland en de tien tijdvakken van commissie de Rooij is de tentoonstelling opgezet. Tien ingrediënten uit de tien tijdvakken worden door het gehele museum aangeboden.

Actualiteit

Al die ingrediënten hebben binding met de actualiteit. Zo is er aandacht voor het hedendaags taboe het eten van hond, dat in 2018 nog goed was voor een ‘diplomatiek’ relletje, en voor een bereidingswijze die nu in de mode is (Verrotting/fermentatie). Daarnaast staat de tentoonstelling stil bij onderwerpen waarover nu discussie is (consumptie van bloed, vet, koffie, suiker), die tot de verbeelding spreken (tulpenbollen en surrogaat), en die nu de gewoonste zaak van de wereld zijn, maar in het verleden met ‘morele bezwaren’ werden omgeven (paddenstoelen, knoflook).

In het Canongebouw kunnen bezoekers in tien tijdvakken tafelen: tien smaken die gekoppeld zijn aan een van de tien tijdvakken van de Canon. Deze tien smaken hebben geschiedenis gemaakt. In het museumpark is een themaroute waar je kunt proeven, recepten kunt verzamelen en achtergronden te weten komt over de tien historische smaken.

Activiteiten

In het museum is een Suikerwerkplaats ingericht. Ervaar het product suiker als een gezonde of ongezonde smaak, krijg meer inzicht in het product suiker en de verschillende verhalen die aan suiker kleven. En bezoekers kunnen ook echt aan de slag gaan met suiker. Een andere activiteit is 'Feest! In Nederland'. Daar ontdekken bezoekers welke feesten er in Nederland worden gevierd. Nieuwkomers uit andere landen brachten verschillende smaken mee en welk hapje hoort bij welk feest?

Elk seizoen krijgt een aangepaste programmering met nieuwe activiteiten. In de lente is het onderwerp 'Zo, (on)gezond! Gezonde smaken vroeger' en de zomer draait het om het thema 'Broodje ongewoon…. Wat van ver komt is lekker?' De herfst staat in het teken van 'Rottig smaakje? Smakelijk bewaren' en in de winter is het thema 'Schaarste en overvloed… wat doet dat met je smaak?'

*Foto: Ciell, Dutch Openlucht museum, Wikimedia

 

Dossiers
Lees ook
Walgen tijdens tentoonstelling ‘Disgusting Food Museum’

Walgen tijdens tentoonstelling ‘Disgusting Food Museum’

We zijn allemaal dagelijks bezig met het maken van lekker eten en goede producten voor onze klanten. Maar in Zweden draait het deze dagen om vies eten. Geroosterde cavia, muizenwijn, soep van schapenhoofd. Dit is slechts een greep uit wat er allemaal te vinden is in het ‘Disgusting Food Museum’. Walging is een van de zes fundamentele menselijke emoties....

Foodtrends van 2016

Foodtrends van 2016

LEEUWARDEN - Voedsel neemt een belangrijke plaats in binnen onze samenleving. Dat weet ook TV-kok Mathijs Vrieze. Daarom heeft de TV-kok de belangrijkste foodtrends van 2016 op een rij gezet. “Eten is meer dan een noodzaak”, stelt hij. “Foodtrucks, culinaire festivals en Foodhallen zijn hotter dan ooit”, aldus Vrieze. Trends “De afgelopen jaren is de...

Peter Dunselman vindt 135 jaar oud receptenboekje

Peter Dunselman vindt 135 jaar oud receptenboekje

DEN HELDER - In de verhuisdozen van zijn opa Piet Dunselman heeft de 26-jarige Peter Dunselman een 135 jaar oud receptenboekje gevonden van over-overgrootvader Jan Dunselman. Volgens Peter Dunselman heeft het boekje een lederen kaft(je) en staan er tientallen recepten in vanuit het verre verleden van de bakkerij. “Alle recepten zijn handgeschreven in...

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

In deze meewerkende functie geef je leiding aan maximaal 8 productiemedewerkers en leg je verantwoording af aan de shiftmanager. Je levert een actieve bijdrage aan...

Zelfstandig werkend broodbakker

Zelfstandig werkend broodbakker

Heb jij een passie voor alles wat met broodbakken te maken heeft? Beginnen jouw handen te jeuken bij alleen al het zien van verse producten waar je iets lekkers...

Snij/ inpakmedewerker Omgeving Emmen

Snij/ inpakmedewerker Omgeving Emmen

Als medewerker snij-inpak voer je de volgende werkzaamheden uit: - Het verrichten van alle voorkomende werkzaamheden bij het machinaal snijden en/of verpakken van...