Openluchtmuseum opent tentoonstelling Gruwelijk lekker

1 april 2019

Afgelopen weekend, 30 en 31 maart, opende in het Nederlands Openluchtmuseum de tentoonstelling Gruwelijk lekker. De tentoonstelling laat zien hoe het verleden onze huidige opvattingen over eten en eetgewoonten heeft gevormd.

Gruwelijk lekker toont ingrediënten uit de Nederlandse geschiedenis. Welk ingrediënt komt waar vandaan, wat werd vroeger als smaakvol ervaren en eten we het nu eigenlijk nog steeds? Met de inspiratie van De Canon van Nederland en de tien tijdvakken van commissie de Rooij is de tentoonstelling opgezet. Tien ingrediënten uit de tien tijdvakken worden door het gehele museum aangeboden.

Actualiteit

Al die ingrediënten hebben binding met de actualiteit. Zo is er aandacht voor het hedendaags taboe het eten van hond, dat in 2018 nog goed was voor een ‘diplomatiek’ relletje, en voor een bereidingswijze die nu in de mode is (Verrotting/fermentatie). Daarnaast staat de tentoonstelling stil bij onderwerpen waarover nu discussie is (consumptie van bloed, vet, koffie, suiker), die tot de verbeelding spreken (tulpenbollen en surrogaat), en die nu de gewoonste zaak van de wereld zijn, maar in het verleden met ‘morele bezwaren’ werden omgeven (paddenstoelen, knoflook).

In het Canongebouw kunnen bezoekers in tien tijdvakken tafelen: tien smaken die gekoppeld zijn aan een van de tien tijdvakken van de Canon. Deze tien smaken hebben geschiedenis gemaakt. In het museumpark is een themaroute waar je kunt proeven, recepten kunt verzamelen en achtergronden te weten komt over de tien historische smaken.

Activiteiten

In het museum is een Suikerwerkplaats ingericht. Ervaar het product suiker als een gezonde of ongezonde smaak, krijg meer inzicht in het product suiker en de verschillende verhalen die aan suiker kleven. En bezoekers kunnen ook echt aan de slag gaan met suiker. Een andere activiteit is 'Feest! In Nederland'. Daar ontdekken bezoekers welke feesten er in Nederland worden gevierd. Nieuwkomers uit andere landen brachten verschillende smaken mee en welk hapje hoort bij welk feest?

Elk seizoen krijgt een aangepaste programmering met nieuwe activiteiten. In de lente is het onderwerp 'Zo, (on)gezond! Gezonde smaken vroeger' en de zomer draait het om het thema 'Broodje ongewoon…. Wat van ver komt is lekker?' De herfst staat in het teken van 'Rottig smaakje? Smakelijk bewaren' en in de winter is het thema 'Schaarste en overvloed… wat doet dat met je smaak?'

*Foto: Ciell, Dutch Openlucht museum, Wikimedia

 

Altijd op de hoogte blijven?