NVB wil huidige regeling ODE en SDE++ aanpassen

Groene Energie_Pixabay

Foto: PIRO via Pixabay

Industriële bakkerijen moeten meer betalen voor energie. Niet alleen vanwege de hogere energieprijzen maar ook door de huidige regelingen rondom de ODE en SDE++. De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) pleit voor een gelijk speelveld voor het bedrijfsleven en zet op de website de standpunten uiteen.

De ODE, opslag duurzame energie- en klimaattransitie, is een heffing van de overheid op elektriciteit en gas. Deze regeling moet ervoor zorgen dat bedrijven zuinig met energie omgaan. De opbrengst van deze heffing wordt gebruikt voor de regeling Subsidie Duurzame Energie (SDE++) bestemd voor projecten en innovaties op het gebied van duurzame energie te bekostigen. Industriële bakkers komen niet in aanmerking voor deze regeling.

Meebetalen ODE

In 2020 moeten bedrijven meer betalen voor de ODE ten opzichte van huishoudens. De bijdrage ligt op 67 procent. Voorheen was dit 50 procent. Maar niet alle bedrijven betalen ODE. Een aantal sectoren zijn vrijgesteld. Namelijk sectoren die werkzaam zijn in de chemische reductie, of werken met elektrolytische of metallurgische procedés. Deze bedrijven komen vaak wel in aanmerking voor de SDE++. “Dus voor deze sectoren geldt: zij hoeven niet te betalen, maar hebben wel de mogelijkheid om te ontvangen”, zegt NVB die vindt dat alle industriële sectoren evenveel moeten meebetalen aan de ODE.

Groene energie

De ODE wordt niet alleen geheven op grijze energie, maar ook op groene. Dit stimuleert het overstappen op duurzame energie niet. Daarom vindt NVB dat de ODE voor groen gas en groene elektriciteit moet worden afgeschaft.

SDE++

Ook vindt NVB dat SDE++ toegankelijk moet worden voor alle industriële sectoren. Industriële bakkers kunnen nu geen gebruik maken van SDE++, omdat een individuele industriële bakker onvoldoende impact op de CO2-reductie heeft. NVB gelooft dat als hun leden de krachten bundelen ze wel degelijk effect hebben op de CO2-reductie en dus voor de regeling in aanmerkingen moeten komen.

Gelijk speelveld

Door de huidige regels rondom ODE en SDE++ ziet NVB de kosten voor de industriële bakker toenemen en verwacht dat deze komende jaren nog verder gaan stijgen. Hiermee komt de exploitatie en winstgevendheid van industriële bakkerijen onder druk te staan. Als alle industriële sectoren meebetalen aan ODE en gebruik kunnen maken van SDE++, en de ODE voor groene energie wordt afgeschaft, onstaat er volgens NVB een gelijk speelveld en wordt het gebruik van groene energie gestimuleerd.

Bron: Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB)

 

Dossiers
Lees ook
NVB: Zoutgehalte in brood stabiliseert

NVB: Zoutgehalte in brood stabiliseert

Voor het derde jaar op rij is het gewogen gemiddelde 1,62% zout op de droge stof. Dat blijkt uit de nieuwe editie van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) Zoutmonitoring. De sector voldoet daarmee ruim aan de wettelijke norm. Ook voldoen beide kanalen gemiddeld aan de wettelijke norm.

Mag je brood kleuren?

Mag je brood kleuren?

Rode, oranje en voor Halloween zelfs zwartgekleurde (hamburger)broodjes onder de naam ‘Black Bun’: je ziet steeds meer verrassende varianten verschijnen op onze klassieke wit of bruin uitziende broden. Maar mag dat ook?

NBOV lobbyt vanwege hoge kosten bakker

NBOV lobbyt vanwege hoge kosten bakker

Veel bakkers hebben last van de stijgende kosten voor bijvoorbeeld energie en grondstoffen. Voor investeren is (bijna) geen ruimte meer. NBOV hoort van steeds meer bakkers dat ze zich zorgen maken en laat weten dat ze de lobby hebben geïntensiveerd.