Nils Hendrikse is Meesterijsbereider

Nils Hendrikse is Meesterijsbereider_foto Ijscentrum

Foto: SVH Meestertitels

Nils Hendrikse van patisserie en ijssalon Soetenso in Leiden mag zich meesterijsbereider noemen. Hij rondde 18 augustus met succes de SVH Meesterproef af. "Ik ben enorm trots dat ik, na een traject van jaren, eindelijk me mocht laten toetsen en beoordelen op mijn vakmanschap", aldus de kersverse Meesterijsbereider op Facebook.

De locatie voor de meesterproef was het IJscentrum. Vanwege de coronapandemie kon de proef niet plaatsvinden bij Soetenso. Hier ging Nils twee dagen aan de slag met het thema "Summer vibes'. Hij moest onder andere een showstuk, zes ijstaarten en ijs van avocado, kulfi-ijs en maandzaadijs bereiden. 

Dit gebeurde onder toeziend oog van de Meesterijsbereiders Luc Blok, Marcel Janssen en Mark van Gaal, en Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland. Deze commissie roemde het showstuk, de smaakcombinaties en de opbouw, smaak en uitstraling van de ijstaarten van Nils. Ze waren "volledig overtuigd van het Meesterschap van Nils." Hij mag zich nu de 33e SVH Meesterijsbereider van Nederland noemen. 

Passie voor het vak

Nils komt uit een echte 'ijsfamilie'. Zijn beide grootvaders waren ijsventers en zijn vader had een Italiaanse ijssalon. "De leus die achter de ijsvitrine in mijn patisserie-ijssalon Soetenso prijkt, is dan ook: 'Me and ice cream: best friends forever!' Dat ik deze titel ambieer, komt voort uit de enorme liefde, passie en het enthousiasme dat ik heb voor mijn vak. Maar het is ook mijn tomeloze ambitie, die me aangezet heeft tot het behalen van de titel SVH Meesterijsbereider. Veel mensen zien dit als einddoel, het hoogst haalbare. Ik zie het liever als een nieuw startpunt van waaruit je verder gaat met je eigen ontwikkeling. Mijn ambitie om het hoogst haalbare te halen en me te omringen met ambitieuze vakgenoten die mij kunnen inspireren, is vandaag behaald. En natuurlijk hoop ik hen ook te inspireren." 

Meesterijsbereider is de hoogste graad van vakbekwaamheid die ijsbereiders kunnen behalen. IJsbereiders moeten voor deze titel met een meesterproef aantonen dat ze over uitgebreide kennis en vaardigheden beschikken, niet alleen over het ambachtelijk bereiden van ijs en ijsproducten, maar ook op het gebied van patisserie. Alleen kandidaten die zich gedurende langere tijd hebben bewezen op hun vakgebied mogen de meesterproef afleggen. Deskundigen bepalen dit na een uitgebreid onderzoek. 

Dossiers
Lees ook
Gelegenheidstaart van Skills Patissier-finalist Michelle Frantzen

Gelegenheidstaart van Skills Patissier-finalist Michelle Frantzen

Op 1 april streden leerlingen uit zo'n vijftig verschillende vakgebieden uit het hele land tegen elkaar tijdens de Skills Heroes-wedstrijden. Skills Patisserie-finalist Michelle Frantzen (19) is student Patisserie op MboRijnland en werkt bij Banketbakkerij Krijn Verdoes. Ze deelt het recept voor haar gelegenheidstaart met het thema ‘China’.

Bakkers in de media - week 24

Bakkers in de media - week 24

Frank Janssen over stijgende prijzen, een In Memoriam voor bakker Tijmen Hoogendoorn en Afslag Worstenbrood. Wat lazen we deze week over de bakkersbranche in andere media?

Banketbakker Brokking ontwikkelt nieuw ijsje

Banketbakker Brokking ontwikkelt nieuw ijsje

Banketbakkerij Brokking in Dordrecht is bezig met de ontwikkeling van een nieuw ijsje. De banketbakkerij vraagt Dordtenaren hulp bij het bedenken van de naam.