Nieuwe drooghal Royal Steensma geopend

Nieuwe drooghal Royal Steensma_foto Joachim de Ruijter

Foto's: Joachim de Ruijter

Wethouder Caroline de Pee van de gemeente Waadhoeke opende zaterdagochtend 25 mei de nieuwe drooghal in Franeker van bakkerijgrondstoffenproducent Royal Steensma. De wethouder reed, onder toeziend oog van algemeen directeur Rimmert de Jong en de medewerkers van Royal Steensma, op een heftruck de nieuwe hal binnen. De drooghal wordt gebruikt voor het drogen van gekonfijte vruchten en schillen.

De oude drooghal in Franeker brandde vorig jaar af. “Het was flink schrikken geblazen”, herinnert De Jong zich. “Toen ik kwam aanrijden, leek het of de hele fabriek verloren zou gaan. Dat hakt er wel in.” Maar dankzij de goede zonering en brandwerende voorzieningen bleef de schade tot het verlies van de drooghal beperkt. “Meteen na de brand hebben we alles uit de kast getrokken om zo snel mogelijk een nieuwe hal te kunnen bouwen. We hebben daarbij van alle kanten veel hulp gekregen. Ook onder onze medewerkers ontstond een groot gevoel van saamhorigheid. Samen hebben we de schouders eronder gezet, waar ertoe heeft geleid dat we een jaar na dato deze nieuwe hal in gebruik kunnen nemen.”

Innovatie
Nieuwe drooghal Royal Steensma 2_foto Joachim de Ruijter

Ook wethouder De Pee roemde de daadkracht van Royal Steensma. “Het voelt heel fijn om hier te staan, een jaar na die verschrikkelijke brand. We zijn als gemeente Waadhoeke trots op dit bedrijf, dat innovatief en exporterend is.” Als voorbeeld haalde De Pee de ontwikkeling en introductie van het suikervrije suikerbrood aan: een idee uit de koker van Royal Steensma, uitgevoerd door banketbakker Romke van der Meulen van Patisserie Schaafsma uit Franeker. Een knipoog naar gedeputeerde Sander de Rouwe, die vorig jaar Friese bedrijven verweet te weinig te innoveren en exporteren. “Bij Steensma wordt het tegendeel  bewezen”, vindt De Pee.

De nieuwe drooghal

Nieuwe drooghal Royal Steensma 3_foto Joachim de Ruijter

De nieuwe drooghal is ontworpen door architect Gerke Boekema en gebouwd door Bouwbedrijf Friso. De komende tijd wordt de hal verder ingericht met een droogband, droogkasten en een wervelbedddroger voor het drogen van gekonfijt product. Een beperkt deel van de vruchten die Royal Steensma konfijt – bessen, kersen, schillen van sinaasappel en citroen, ondergaat een droogproces via verschillende technieken. Dat is nodig om het product geschikt te maken voor verwerking in koekjes, muesli, chocolade repen of granola.

De totale locatie in Franeker heeft een omvang van 25.000 m2: de nieuwe drooghal meet 1.000m2. Op het gebied van konfijten en infuseren heeft Royal Steensma een leidende positie in de markt. De producten gaan vanuit deze locatie naar meer dan 50 landen over de gehele wereld.

 

Dossiers
Lees ook
Royal Steensma werkt aan fundament - “Wij leven van bakkers en willen graag iets terugdoen”

Royal Steensma werkt aan fundament - “Wij leven van bakkers en willen graag iets terugdoen”

De ontwikkelingen volgen elkaar snel op bij Royal Steensma. Onlangs maakte de producent van bakkerijgrondstoffen de overname van Bak Speciaal bekend. Binnenkort opent Royal Steensma twee moderne opleidingscentra waar jongeren worden klaargestoomd voor een carrière in de voedingsmiddelenindustrie. En ondertussen viert het bedrijf ook nog zijn 180-jarig...

Royal Steensma werkt aan fundament

Royal Steensma werkt aan fundament

De ontwikkelingen volgen elkaar snel op bij Royal Steensma. Onlangs maakte de producent van bakkerijgrondstoffen de overname van Bak Speciaal bekend. Binnenkort opent Royal Steensma twee moderne opleidingscentra waar jongeren worden klaargestoomd voor een carrière in de voedingsmiddelenindustrie. En ondertussen viert het bedrijf ook nog zijn 180-jarig...

Royal Steensma steunt project de Wereldbol

Royal Steensma steunt project de Wereldbol

Royal steensma neemt de productie, verkoop en distributie van de Wereldbol bakmix op zich voor het ambachtelijk bakkerij kanaal in Nederland. Eigenaar Alfred Bruin tekende hiervoor 9 september een contract met De Wereldbol en met The Hunger Project. De Wereldbol is een ambachtelijk desembrood, met een licht groene kleur en een hoge voedzaamheid...

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose& vanilla is dé bakker van unieke cakes en taarten die écht lekker zijn, er prachtig uitzien, gemaakt zijn van de beste biologische ingrediënten en gegarandeerd...

Teamleider deegproductie omgeving Amsterdam

Teamleider deegproductie omgeving Amsterdam

Wat ga je doen?Het deeg wordt geproduceerd op basis van vaste recepten. In de nieuw gerealiseerde productieomgeving, welke voldoet aan de hoogste standaarden, draag...

Koekbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Hoorn

Koekbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Hoorn

Wat ga je doen?Als Koekbakker produceer je al het droge banket binnen het bedrijf. Je za het hele proces van deegproductie tot het afbakken beheersen. Voornaamste...