Foto's: Joachim de Ruijter

Wethouder Caroline de Pee van de gemeente Waadhoeke opende zaterdagochtend 25 mei de nieuwe drooghal in Franeker van bakkerijgrondstoffenproducent Royal Steensma. De wethouder reed, onder toeziend oog van algemeen directeur Rimmert de Jong en de medewerkers van Royal Steensma, op een heftruck de nieuwe hal binnen. De drooghal wordt gebruikt voor het drogen van gekonfijte vruchten en schillen.

De oude drooghal in Franeker brandde vorig jaar af. “Het was flink schrikken geblazen”, herinnert De Jong zich. “Toen ik kwam aanrijden, leek het of de hele fabriek verloren zou gaan. Dat hakt er wel in.” Maar dankzij de goede zonering en brandwerende voorzieningen bleef de schade tot het verlies van de drooghal beperkt. “Meteen na de brand hebben we alles uit de kast getrokken om zo snel mogelijk een nieuwe hal te kunnen bouwen. We hebben daarbij van alle kanten veel hulp gekregen. Ook onder onze medewerkers ontstond een groot gevoel van saamhorigheid. Samen hebben we de schouders eronder gezet, waar ertoe heeft geleid dat we een jaar na dato deze nieuwe hal in gebruik kunnen nemen.”

Innovatie
Nieuwe drooghal Royal Steensma 2_foto Joachim de Ruijter

Ook wethouder De Pee roemde de daadkracht van Royal Steensma. “Het voelt heel fijn om hier te staan, een jaar na die verschrikkelijke brand. We zijn als gemeente Waadhoeke trots op dit bedrijf, dat innovatief en exporterend is.” Als voorbeeld haalde De Pee de ontwikkeling en introductie van het suikervrije suikerbrood aan: een idee uit de koker van Royal Steensma, uitgevoerd door banketbakker Romke van der Meulen van Patisserie Schaafsma uit Franeker. Een knipoog naar gedeputeerde Sander de Rouwe, die vorig jaar Friese bedrijven verweet te weinig te innoveren en exporteren. “Bij Steensma wordt het tegendeel  bewezen”, vindt De Pee.

De nieuwe drooghal

Nieuwe drooghal Royal Steensma Drooghal Royal Steensma in Franeker (© Joachim de Ruijter/ Royal Steensma)

De nieuwe drooghal is ontworpen door architect Gerke Boekema en gebouwd door Bouwbedrijf Friso. De komende tijd wordt de hal verder ingericht met een droogband, droogkasten en een wervelbedddroger voor het drogen van gekonfijt product. Een beperkt deel van de vruchten die Royal Steensma konfijt – bessen, kersen, schillen van sinaasappel en citroen, ondergaat een droogproces via verschillende technieken. Dat is nodig om het product geschikt te maken voor verwerking in koekjes, muesli, chocolade repen of granola.

De totale locatie in Franeker heeft een omvang van 25.000 m2: de nieuwe drooghal meet 1.000m2. Op het gebied van konfijten en infuseren heeft Royal Steensma een leidende positie in de markt. De producten gaan vanuit deze locatie naar meer dan 50 landen over de gehele wereld.

 

Altijd op de hoogte blijven?