Brand bij vruchtenconfijterij Royal Steensma

23 maart 2018

Een uitslaande brand heeft in de nacht van donderdag 22 op vrijdag 23 maart een van de acht bedrijfshallen van Royal Steensma in Franeker in de as gelegd. Op deze locatie worden vruchten geconfijt en geïnfuseerd voor verwerking in brood en banket.

Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. Ook is de schade beperkt gebleven tot deze ene hal, de rest van de confijterij en de infusieproductie is buiten schot gebleven. Dat geldt ook voor alle voorraden. Maandag aanstaande hervat Royal Steensma de reguliere productie. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Brand-bij-Royal-Steensma-2-300x225 Productie

Volgens algemeen directeur Rimmert de Jong van Royal Steensma is alleen de specialistische productie van nagedroogd fruit getroffen. Om de productie voortgang te laten vinden, heeft De Jong inmiddels contacten gelegd met bedrijven in het buitenland om het nadroogproces tijdelijk over te nemen. Het streven is volgens De Jong om de klanten er weinig tot niets van te laten merken. "Dus iedereen kan met Pasen nog steeds van zijn stol genieten, waar het geconfijt fruit een belangrijk ingrediënt voor is."

Risicospreiding

De productie van het totale productassortiment van Royal Steensma op het gebied van grondstoffen voor brood en banket is verspreid over de vier productielocaties in Nederland. Dit was een bewust keuze om de risico’s bij eventuele calamiteiten te spreiden. Die strategie werpt bij de brand bij de vestiging in Franeker nu z’n vruchten af.

Brand-bij-Royal-Steensma-5-300x225 Omvang

De totale locatie in Franeker heeft een omvang van 25.000 m2: de drooghal meet 1.000m2. Op het gebied van confijten en infuseren heeft Royal Steensma een leidende positie in de markt. De producten gaan vanuit deze locatie naar meer dan 50 landen over de gehele wereld.

Altijd op de hoogte blijven?