Nederlands Bakkerijmuseum koopt monumentaal pand

Daendelhuis_foto Bakkerijmuseum

Foto: Martijn Rodenburg, Coördinator Collectie & Educatie, Nederlands Bakkerijmuseum

Het Nederlands Bakkerijmuseum gaat uitbreiden. Het museum heeft het naastgelegen pand, bekend als 'het Daendelshuis' aangekocht. Hiermee gaat een droom in vervulling, laat het museum weten. In het nieuwe pand komen onder andere workshopruimtes, het depot en een nieuw restaurant.

Het Daendelshuis was ooit het huis van patriot Herman Willem Daendels. Het is een van van de mooiste monumenten van Hattem. Het monumentale pand heeft een eigen voorplein en een besloten tuin. Het pand wordt het vlaggenschip van het Bakkerijmuseum. Samen met de vier andere panden van het museum, naast en tegenover elkaar gelegen aan de Kerkhofstraat, is een openluchtmuseum ontstaan waar bezoekers de geschiedenis van brood en banket kunnen beleven.

Uitbreiding noodzakelijk 

Uitbreiding was noodzakelijk voor het bakkerijmuseum. Niet alleen nemen de bezoekersaantallen ieder jaar toe. Ook is er behoefte aan depotruimte en een ruimte voor de bakkersbibliotheek, die bestaat uit meer dan twintigduizend items. Dat het naast het museum gelegen Daendelshuis beschikbaar kwam en dat dit pand recentelijk met veel zorg en aandacht is gerestaureerd wordt door het museum gezien als een unieke samenloop van omstandigheden.

Twee verdiepingen in het nieuwe pand worden ingericht als publieksruimte. Hier kunnen workshops worden gegeven en ook de horeca wordt uitgebreid. De aankoop van het Daendelshuis maakt het mogelijk om een restaurant te openen met een lunchkaart vol producten uit de eigen bakkerij. In de rest van het pand komen de archieven en het depot, vertelt Fred Voskuil, directeur van het Bakkerijmuseum in De Stentor.

Het Nederlands Bakkerijmuseum

Het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem toont de bezoeker de geschiedenis van brood en banket. In het museum zit een 150 jaar oude bakkerij. Het museum organiseert regelmatig workshops en andere activiteiten.

Dossiers
Lees ook

Kerstvakantie in het Nederlands Bakkerijmuseum

HATTEM - Het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem organiseert in de kerstvakantie volop activiteiten. Zowel voor de kinderen, als ouders, opa’s en oma’s, laat het museum weten. “Het einde van het jaar staat altijd garant voor vele historische lekkernijen uit de bakkerij. Daarom organiseren we activiteiten zoals het maken van bijvoorbeeld een peperkoekmannetje”, laat het bakkerijmuseum weten. Broodshow “Bakker Fred zorgt met zijn Broodshow weer voor een spektakel”, gaan de organisatoren verder. Verder krijgen bezoekers de gelegenheid om een kijkje te nemen in het vernieuwde marsepeinatelier. Verder...

Demonstraties en workshops in bakkerijmuseum

MEDEMBLIK - Het programma in het bakkerijmuseum Medemblik ziet er voor de komende weken ambachtelijk en lekker uit, stellen de medewerkers van het bakkerijmuseum. De komende weken zullen de bakkers ouderwetse lekkernijen maken. “De geur van speculaas wordt vervangen door de geur van verse weihnachtsstollen, tulband en banketkransen.  Elke dag worden er kerstkransen, chocolade hulstblaadjes en kerstbonbons gemaakt. Allemaal op de historische wijze”, aldus het bakkerijmuseum. Demonstraties De bakker zal de komende weken demonstreren hoe hij de producten maakt. “En hij vertelt er ook graag over. Daarnaast...

Bakkerijmuseum organiseert verschillende activiteiten

MEDEMBLIK - Van 17 oktober tot en met 1 november organiseert het Bakkerijmuseum van Medemblik verschillende activiteiten, waaronder demonstraties van de bakkers en activiteiten waar kinderen zelf aan mee mogen helpen. “Alle jonge bezoekers mogen, zonder dat daar extra kosten aan zijn verbonden, een herfstkoekje maken”, licht het Bakkerijmuseum toe. “Daarna mogen ze het gebakken koekje versieren.” Hoogtepunt Het bakkerijmuseum is voor veel kinderen het hoogtepunt van het jaar, stelt het museum. “Tegen een betaling van twee euro extra mogen de kinderen ook zelf met marsepein aan de slag.” Het Bakkerijmuseum...