‘Krampachtig vasthouden wat je hebt, beperkt je in je ondernemerschap’

14 november 2022 Michelle de Koning

Foto: Bakkerij Schuld

Blik op de toekomst, daar ging het om bij de bijeenkomst van het Genootschap voor de Bakkerij. Het businessmodel van de bakkerij vergt aanpassing aan de nieuwe economische werkelijkheid. Bakker en ondernemer Jan Aart Schuld en akkerbouwer Cornelis Mosselman helpen je op weg.

Positieve ondernemersverhalen. Niet iedereen zit er in deze tijd op te wachten, maar ze zijn wel nodig om de branche naast alle prijsstijgingen en andere problemen toch een zetje in de goede richting te geven. En Jan Aart Schuld beseft dat hij gewoon geluk heeft met het feit dat zijn energiecontract nog een tijd doorloopt. Maar hij maakt ook stellige keuzes voor zijn bedrijf. Net als Akkerbouwer Cornelis Mosselman die een aantal jaar geleden besloot het roer helemaal om te gooien. Hier vijf punten uit hun betoog om andere bakkers/ondernemers op weg te helpen.

‘Wat je doet moet goed zijn, maar je moet er ook de bühne mee op’

Jan Aart is ervan overtuigd: een goed product alleen is niet meer genoeg. “Je product moet goed zijn, dat staat buiten kijf, maar je moet er ook een goed verhaal bij hebben.” Jan Aart besteedt dus veel aandacht aan het verhaal van de bakkerij (en de molen). Vooral online laat hij zich veel zien. “Je moet de bühne op met het vak en als bakker zelf. Media kan zoveel doen voor je bedrijf.” Jan Aart vertelt op sociale media veel over de zeven stappen in verduurzaming die hij met zijn bedrijf aan het zetten is.  Eén van de nieuwste filmpjes gaat over hybride bakken.

Akkerbouwer Cornelis Mosselman sluit zich hierbij aan: “je kunt heel hard werken maar als je je verhaal niet (goed) vertelt, krijg je nooit meer voor je product.”

‘Over verduurzaming hoeven we het niet eens meer te hebben’

Dat je moet verduurzamen is een gegeven. Sterker nog: als je daar nu nog mee moet beginnen, ben je al laat. Natuurlijk valt dat niet altijd mee, ook bij Schuld niet. “Elektriciteit ging het om allerlei redenen waaronder vergunningen en extra aanvoer niet worden en dus zitten wij ook met gas. Ik heb makkelijk praten vanwege een doorlopend contract maar ik ben al wel aan het kijken naar propaangas bijvoorbeeld. Als dat goedkoper is dan gas, dan stap ik over. Dat tip ik ook andere bakkers zeker die met een nieuw duur contract: kijk of je voor propaangas kunt gaan.”

Zelf denkt Jan Aart dat hij binnen vijf jaar een energieneutrale bakkerij heeft staan. “En misschien ik niet alleen, dat kunnen meer bakkers doen”, is zijn stellige overtuiging.

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Maak keuzes (tegen de stroom in)

Bakkerij Schuld is op zondag niet open. Ook de nieuwe vestiging met horeca niet. “Afgelopen zomer hebben we er wel eens over nagedacht maar we doen het toch nog niet. In deze tijden met een tekort aan medewerkers is dit de beste oplossing en we hebben zelf ook een vrije dag nodig.” Zijn vrouw Jolanda vult nog aan dat een horecalocatie ook meer van de medewerkers vraagt. “De verkoop vraagt meer tijd dan in een winkel, je bent langer met een klant bezig. De omzet per medewerker kun je in een winkel makkelijker draaien dan op deze locatie.”

Akkerbouwer Cornelis Mosselman vroeg zichzelf: wat ben ik aan het doen? En hoe zou ik het eigenlijk willen? Dat bleken twee heel verschillende dingen te zijn en daarom besloot hij zijn bedrijf om te gooien. De omgeving, andere boeren en mensen in zijn directe omgeving verklaarden hem voor gek. “Je moet soms tegen de stroom in durven gaan. Ik wilde een bedrijf dat ook mijn kinderen perspectief zou kunnen bieden. Ik moest eerlijk zijn: of ik blijf doen wat ik doe en dan eindigt het in de komende vijftien jaar, of ik ga het heel anders aanpakken. Krampachtig vasthouden wat je hebt, beperkt je in je ondernemerschap.”

Je hoeft niet alles zelf te weten

Jan Aart zocht contact met een ‘innovatiepartner’, sprak in de omgeving met bedrijven die zich bezighouden met energie, gas, warmteterugwinning enzovoorts. “Denk niet dat je alles alleen moet doen, er zitten hier goede bedrijven in de omgeving waar ik mee samen kan werken.”

Akkerbouwer Cornelis Mosselman sluit zich hier volmondig bij aan. Toen hij de overgang inzette van traditioneel akkerbouwbedrijf naar een moderne variant deed hij mee aan de boerenversneller, deed een ondernemerstraining en bezocht hij veel andere bedrijven, vooral ook in hele andere delen van het land. “Ik heb daarvan niet geleerd wat ik met mijn boerderij moest, maar wel over hoe andere – stadse – mensen denken en welke ontwikkelingen er zijn.”

‘We gaan heel anders naar voeding kijken’

“Ik ga het systeem in mijn eentje niet veranderen, maar ik kan wel heel hard aan mijn deel werken”, is het standpunt van Cornelis. Hij gelooft dat we de komende jaren heel anders naar voedsel zullen gaan kijken. “Het gaat de goede kant op, we moeten alleen nog even volhouden.” Hij is er ook van overtuigd dat hij als individuele boer net zoveel invloed kan hebben als een belangenvereniging. “Je moet zelf actie ondernemen, ga achter dingen aan die je wilt, bel lokale politici, landelijke vertegenwoordigers en leg uit hoe het zit en hoe jij werkt. Vertel een eerlijk én positief verhaal.”

Genootschap voor de bakkerij

Het Genootschap voor de Bakkerij is een discussie- en ontmoetingsplatform met als doel de continuïteit van de sector te ondersteunen. De leden zijn een dwarsdoorsnede van de hele bakkerijketen. Het Genootschap organiseert gemiddeld drie bijeenkomsten per jaar waarin actuele ontwikkelingen en thema’s uit de branche worden besproken. Wil je lid worden? Kijk dan eens op de website het Genootschap voor de Bakkerij.

Altijd op de hoogte blijven?