Bakkers in de media | week 21-2023

26 mei 2023 Marina de Moor Oscar van der Wijk

Pop-up bakkerij wordt een echte bakkerij, het 65ste nationale bakkersfeest in België, de kansen van de energiecrisis en ontwikkelingen op de granenmarkt. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Bakkers

Het Groningse Broodje van Eigen Deeg mag van de gemeente niet open op zondagochtend en dat heeft gevolgen voor de omzet. Tineke Plagmeijer tegen het Dagblad van het Noorden: "We hebben ons hele bedrijf afgestemd op een omzet van zeven dagen. En die zondagochtend was echt een heel belangrijke ochtend. De belangrijkste ochtend van de week."

Vier jongeren zijn via een afstudeerproject en bijhorende pop-up bakkerij een echte bakkerij in Haren opgestart. Ze kiezen bewust keuze voor het betere gebak en zuurdesembrood. "We leveren ook streekproducten", zegt Pieter-Jan tegen VRT-nieuws.

Bakkerij Goemans neemt bakkerij Burgmeijer over inclusief personeel. "Burgmeijer is een fijne partij, wij zijn blij dat wij elkaar gevonden hebben en dat wij de zaak onder onze naam mogen voortzetten", zegt Daniel Goemans tegen De Castricummer.

Industrie

Pandriks Bake Off heeft Nederlands graan ingekocht bij George Pars Graanhandel. Peter van den Berg (CEO Pandriks Group) tegen Meppeler Courant: "Bij Pandriks hebben we duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het is dan ook onze missie om de beste kwaliteit bake off broden te produceren, met de meest moderne technologie, op de meest duurzame wijze."

Grondstoffen

‘Een stortvloed van opbrengstprognoses bepaalde gisteren in zekere mate de stemming op de granenmarkt’, aldus Foodbusiness. ‘In Parijs verlegde de graanhandel de bodem in de tarwemarkt naar beneden terwijl in Chicago kijken spelers op de markt weer voorzichtig omhoogkijken.’

Overig nieuws

Het 65ste nationale bakkersfeest vond deze week plaats in Poperinge waar bakkers uit heel Belgie naartoe kwamen, meldt VRT-nieuws. Helaas komen er jaar minder bakkers op af. Dit heeft onder andere te maken met de oorlog in Oekraïne waardoor de prijzen voor energie, grondstoffen, bloem en loonkosten de pan uit rezen.

"Kan een energiecrisis tot kansen leiden? Absoluut!" Dat schrijft Marcel Lambregts, Sectormanager Food bij Rabobank, in zijn column op Food+Agribussiness. Veel ondernemingen investeren in innovatieve oplossingen en ook bestaande technieken bieden oplossingen waarmee gas- en elektriciteitsverbruik kan worden verlaagd.

 

Altijd op de hoogte blijven?