IJsmaker neemt chocolaterie over

16 juni 2023 Redactie Vakblad IJs Mousset chocolade en Wijs, ambachtelijk ijs

De broers Theo en Martin Gerrits van Mousset Chocolade uit Arnhem hebben een koper gevonden voor hun bedrijf. Jeroen Pohlmann van Wijs, ambachtelijk IJs neemt vanaf 1 juli  het bijna honderd jaar oude chocolade atelier over.

Het duurde een paar jaar voordat de broers de juiste kandidaat voor hun chocolaterie vonden. “We hadden er alle vertrouwen in dat we ons bedrijf zouden kunnen overdoen aan een geschikte kandidaat, het duurde even want we wilden het niet zomaar aan iedere willekeurige partij overdoen”.

Wijs, ambachtelijk ijs

Die kandidaat vonden de twee in Jeroen Pohlmann. Hij startte bijna tien jaar geleden met Wijs, ambachtelijk ijs in Gendt, waar in de productiekeuken waar het ambachtelijke ijs wordt gemaakt met zoveel mogelijk verse ingrediënten uit de regio. Later opende hij ook ook vestigingen in Elst en Bemmel met een een eigen boetiek met chocolade (van Bon Chocolaterie). 

“Daar is naast onze grote passie voor ijs ook de liefde voor chocolade ontstaan”, vertelt Jeroen, die blij is met de aankoop van Mousset. “De twee bedrijven passen dan ook echt heel erg goed bij elkaar. Niet alleen de seizoensdrukte verspreid zich zo mooi over het jaar heen; namelijk de piek met ijs in de zomer, en chocolade in de winter, maar vooral ook de sfeer, de manier van werken en het enthousiasme van de medewerkers past heel goed bij de wijze waarop wij onze winkels en productie draaien”.

Mousset

Mousset chocolade heeft twee winkels in Arnhem en het Mousset atelier, waar alle chocolade op ambachtelijke wijze wordt gemaakt. Er zit veel geschiedenis, kennis en kunde in Mousset. “Samen met het Geldersch archief hebben we kort geleden uitgezocht dat het oorspronkelijke bedrijf uit 1926 stamt; bijna een kroon van honderd jaar, dat is toch bijzonder”. Martin, de jongste van de twee broers, werkt veertig jaar bij het bedrijf; de eerste twintig jaar als medewerker, de laatste twintig jaar als eigenaar. “En we zijn ook nog niet weg hoor”, zegt hij lachend. “We blijven komend jaar sowieso nog volop meewerken in het bedrijf. En als het aan mij ligt, blijf ik hier tot mijn pensioen”.

Op de vraag waarom het bedrijf dan van eigenaar wisselt, geven de broers aan dat het tijd werd voor modernisering en nieuwe investeringen. Misschien kan het bedrijf ook nog verder groeien. “Daar hadden wij geen energie meer voor”, zegt Theo. In alle gesprekken die we tot nu toe met Jeroen gevoerd hebben spat de energie er vanaf; voor het ondernemen, voor onze producten én voor de manier waarop wij werken”. Pohlmann beaamt: Ik heb er het volste vertrouwen in dat het een hele mooie samenwerking gaat worden. De officiële sleuteloverdracht is op 1 juli aanstaande.

Dit artikel verscheen eerder op: Vakblad IJS!

Altijd op de hoogte blijven?