Hiljo Hillebrand in zee met Bakkerij van der Waal

Meester Boulanger Hiljo Hillebrand

RIDDERKERK – Hiljo Hillebrand is gestopt als productontwikkelaar bij de Market Food Group. De Meester Boulanger is per 1 mei zakenpartner geworden van Jeroen van der Waal, eigenaar van Bakkerij Van der Waal in Ridderkerk. De bakkerijonderneming telt vijf winkels: drie in Ridderkerk, eentje in Hendrik-Ido-Ambacht en eentje in Alblasserdam. Hillebrand gaat onder meer het broodassortiment upgraden om te zorgen voor continuïteit van de winkels. Ook gaat hij minimaal drie bakkersleerlingen per jaar klaarstomen voor de praktijk.

Gedeelde visie

Hillebrand en Van der Waal praatten 1,5 jaar over het zakenpartnerschap dat de twee nu zijn aangegaan. “We delen onze visie over hoe het beste en lekkerste brood moet worden gebakken en hoe de bakkerij van de toekomst eruit ziet”, vertelt de 36-jarige Hillebrand die in 2013 zijn Meestertitel behaalde. “We hebben dus een klik. Die hadden we ook al, want ik ben mijn bakkerscarrière bij Bakkerij Van der Waal begonnen, als stagiair. ‘Meneer’ Van der Waal heeft me het broodbakken geleerd; Jeroen zat toen al in het bedrijf. Door de jaren heen hebben we altijd contact gehouden.”

Roots

Al langere tijd liep Hillebrand rond met het idee een eigen bakkerij te beginnen. Na vijf jaar te hebben gewerkt als productontwikkelaar bij de Market Food Group in Spakenburg, die als franchisehuis eigenaar is van de formules Bakkerij ’t Stoepje, Natuurlijk &(H)eerlijk en Le Perron, ziet de boulanger zijn kans schoon in een partnerschap met Van der Waal. “De afgelopen tijd ben ik door meerdere bakkerijen aan de mouw getrokken om er te komen werken, maar het écht goede gevoel was er niet. Toen Jeroen opperde compagnons te worden, viel alles op z’n plaats. Hier ben ik begonnen, hier liggen m’n roots. Bovendien willen we beide dezelfde kant op.”

Lekkerste brood

Welke kant is dat dan? “In de eerste plaats het lekkerste brood van Nederland gaan maken”, somt Hillebrand op. Momenteel buigt hij zich met Van der Waal over de bestaande recepturen. De kennis en kunde van de Meester Boulanger over bijvoorbeeld een biologisch en desemassortiment en ‘terug naar de basis’, wil Hillebrand gaan toepassen. “Dat wordt mijn taak: ik regel alles tot aan de oven. Vanaf dat punt neemt Jeroen het over. Denk aan de expeditie, de winkels, de marketing, et cetera.” Hillebrand denkt dat klanten over een jaar de eerste resultaten in de winkels zullen aantreffen: qua producten, look & feel en storytelling.

Meesterstage

Een andere uitdaging is dat Hillebrand minimaal drie enthousiaste bakkersleerlingen per jaar wil afleveren, die hij in een meesterstage bij Van der Waal wil klaarstomen voor de praktijk. Kennisoverdracht en met de handen in het deeg staan, vormen daarbij de rode draad. Tenslotte gaat de Meester Boulanger met Van der Waal hun gezamenlijke, ultieme droom uitwerken: de bakkerij van de toekomst bouwen. Hoe die eruit ziet, houdt Hillebrand nog even voor zichzelf. “Het moet een soort Efteling-achtige beleving worden”, licht hij een klein tipje van de sluier.

Lees ook
Bakkerij Mama wil verbinden met brood

Bakkerij Mama wil verbinden met brood

Wie bakkerij Mama van bakker Karel Goudsblom binnenstapt, staat ook meteen in de ruimte waar het deeg wordt gedraaid en de broden worden gebakken. De bakker in Zwanenburg is van huis uit beeldend kunstenaar. De visie die hij als kunstenaar heeft zet hij ook door in zijn bakkerij. “Mensen verbinden, dat is en blijft mijn voornaamste drijfveer.”

Puratos viert een eeuw van innovatie

Puratos viert een eeuw van innovatie

Puratos, producent van bakkerij-, patisserie- en chocoladeproducten viert zijn 100e verjaardag. Om te onderstrepen dat Puratos al een eeuw lang inzet op innovatie, opent het bedrijf dit jaar drie nieuwe innovatiecentra op drie continenten.

Nieuw Warenwetbesluit Meel en brood

Nieuw Warenwetbesluit Meel en brood

Op 1 juli 2020 treedt het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood in werking. De wet kwam tot stand op initiatief van de NVB, NBOV en Nebafa om consumenten meer duidelijkheid over broodsoorten te geven. De nieuwe regels hebben een overgangstermijn van twee jaar. Dat betekent dat bakkers tot uiterlijk 1 juli 2022 de tijd hebben om aan deze verplichting...

Patissier / verkoopmedewerker ft/pt omgeving Hilversum

Patissier / verkoopmedewerker ft/pt omgeving Hilversum

Wat ga je doen?In de winkel zal je als eerste taak hebben o klanten te voorzien van de mooiste producten. Dit doe je met een grote glimlach en doordat je zelf de...

Broodbakker Ambachtelijk te Amsterdam

Broodbakker Ambachtelijk te Amsterdam

Wat ga je doen?In de functie van bakker werk je in een klein team in wisselende diensten. Teambelang staat hier voorop, samen maken jullie de mooiste producten....

Banketbakker omgeving Den Haag gezocht

Banketbakker omgeving Den Haag gezocht

Wat ga je doen?Binnen een team van 10 banketbakkers zijn ze op zoek naar een enthousiaste, creatieve en gemotiveerde banketbakker. Binnen het team lopen de taken...