Frank Haasnoot en Don Papa Rum maken samen taaitaai

7 november 2023 Redactie BeverageNL Don Papa Rum
Frank Haasnoot en Don Papa Rum hebben de handen ineen geslagen. De bekende patissier ontwikkelde op basis van de Filipijnse rum een premium taaitaai in de vorm van Don Papa’s persona: Papa Isio.

Toppatissier Frank Haasnoot weet als geen ander hoe hij smaken en creativiteit kan combineren met oog voor detail en vernieuwing. Zijn roots liggen in Rotterdam, maar inspiratie doet hij vooral op tijdens zijn werk in het buitenland. Door zijn samenwerking met het Filipijnse rummerk Don Papa Rum kwam hij erachter dat de typisch ‘Nederlandse’ sinterklaaslekkernij taaitaai helemaal niet zo Nederlands is.

Oorsprong in de Filipijnen

Taaitaai wordt vaak vergeleken met speculaas. Die vergelijking gaat volgens Don Papa Rum niet op: taaitaai heeft een heel duidelijke anijssmaak en is ook niet bros, zoals speculaas, maar letterlijk ‘taai’. De oorsprong van de lekkernij ligt de Filipijnen en is vernoemd naar het gebied TayTay. Door de handel in de Gouden Eeuw zijn de taaitaai kruiden naar Nederland gekomen.

Premium taaitaai

Dit inspireerde Frank om een premium taaitaai te ontwikkelen, met een karamel op basis van de Filipijnse bruine rum en een krakend laagje melk chocolade. In plaats van de traditionele taaitaai pop, kreeg de taaitaai Don Papa’s persona: Papa Isio. 

Frank deelt zijn taaitaai receptuur ter inspiratie voor chefs, patissiers en hobbykoks richting de Sinterklaasperiode. En Don Papa Rum deelt het recept voor Hot Rum Donny. Beide recepten staan onderaan dit artikel.

Over Frank Haasnoot

Patissier Frank Haasnoot, wereldkampioen patisserie en chocolaterie,  weet als geen ander hoe hij smaken, fooddesign en creativiteit kan combineren met oog voor detail, perfectie en vernieuwing. Jarenlang werkte hij overal ter wereld, van New York en Barcelona, tot Taipei, Kuweit en Hongkong. In 2017 keerde hij terug naar Nederland om masterclasses te geven aan patissiers en hobbykoks wereldwijd. 

Over Don Papa Rum

Don Papa Rum is een premium gerijpte bruine rum uit de Filipijnen. Deze single-island rum komt van de rijke vulkanische bodem van het Filipijnse eiland Negros - ook bekend als Sugarlandia - en is bij uitstek geschikt voor de teelt van suikerriet. De gehele range van Don Papa Rum is in Nederland exclusief verkrijgbaar via importeur André Kerstens

Recept Don Papa Rum Tay Tay

Ingrediënten Zoute Don Papa Rum karamel

  • 170 gram suiker
  • 420 gram water
  • 700 gram room
  • 200 gram boter
  • 400 gram witte chocolade
  • 15 gram zout
  • 200 gram Don Papa Rum - Baroko

Bereiding

  • Kook de room en zet deze vervolgens aan de kant.
  • Meng de suiker en water in een pan en karamelliseer dit lichtbruin en voeg de room nu toe.
  • Meng goed en voeg vervolgens het zout en de rum toe.
  • Giet dit over in een mengkom en voeg de witte chocolade en boter toe.
  • Meng dit alles goed met een handblender en laat dit 1 nacht rusten.

Ingredienten taaitaai

  • 350 gram honing
  • 100 gram water
  • 450 gram roggebloem
  • 90 gram honing
  • 9 gram baking soda
  • 12 gram anijszaad poeder
  • 9 gram speculaaskruiden
  • 100 gram amandelen, gehakt
  • 1 Ei

Bereiding deeg

  • Breng het water aan de kook met de honing.
  • Voeg de kokende massa al roerende toe aan de gezeefde roggebloem.
  • Meng goed en stort het deeg uit op een plaatje.
  • Olie het deeg licht in met zonnebloemolie.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat minimaal 24 uur rusten.

Bereiding Don Papa Rum Tay Tay

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Draai het deeg nog even goed door voordat je het verder verwerkt.
  • Voeg de overige ingrediënten, met uitzondering van amandelen en ei, één voor één toe aan het deeg en meng goed.
  • Rol het deeg uit tot een plak van ca. 7-10 mm dik en snijd het in de gewenste vorm, rechthoeken bijvoorbeeld.
  • Leg de taaitaai minimaal 4 cm uit elkaar op de bakplaat.
  • Bestrijk lichtjes met losgeklopt ei en bestrooi met gehakte amandelen of parelsuiker.
  • Bak in de oven tot mooi gaar: de precieze baktijd is afhankelijk van de grootte van de taaitaai.

Recept Hot Rum Donny 

De perfecte Hot Rum Donny.  Heerlijk op koude dagen én bij taaitaai. Een kruidige mix van 
Don Papa Rum, honing of gember én bij voorkeur Filipijnse Calamansi als je ‘em kunt vinden. 
Anders volstaat een verse citroen.

Ingrediënten: 4 personen

  • 200 ml Don Papa Rum Baroko
  • 1 calamansi indien verkrijgbaar, anders met een (kleine) citroen of limoen
  • 3 eetlepels honing of gembersiroop (naar voorkeur)
  • Stukje verse gember
  • Steranijs, kaneelstokje

Bereiding

  • Breng in een steelpan 400 ml water aan de kook.
  • Snijd de Calamansi, (of kleine) citroen of limoen in partjes.
  • Neem de pan van het vuur en voeg de Don Papa Rum toe.
  • Verwarm de cocktail nog 1 min. op laag vuur.
  • Voeg de honing toe en roer goed door.
  • Schenk de cocktail in 4 hittebestendige glazen.
  • Garneer met een partje Calamansi (of citroen), steranijs en een kaneelstokje.
Dit artikel verscheen eerder op: BeverageNL

Altijd op de hoogte blijven?