Finalisten Gouden IJsspatel 2024 bekend

6 februari 2024 Ambachtelijk IJscentrum/Oscar van der Wijk
Welke ijsbereider maakt het lekkerste peren demi-ijs? De Vereniging Ambachtelijk IJscentrum heeft de tien finalisten die nog kans maken op de Gouden IJsspatel bekend gemaakt. Zij gaan op 11 maart, tijdens de Dag van Ambacht, de strijd met elkaar aan.

Jaarlijks organiseert de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum de IJsVak-Wedstrijden, die bestaan uit de Gouden IJsspatel, de Gouden IJscreatie en IJssalon van Jaar. Op 1 februari vond de halve finale voor de Gouden IJsspatel waarbij twintig ijsbereiders de strijd met elkaar aangingen. De beste tien kwalificeerden zich voor de finale op 11 maart, waar ze live op het wedstrijdpodium hun peren demi-ijs draaien.

Finalisten

De volgende tien ijssalon gaan door naar de finale van de Gouden IJsspatel.

  • Clevers ijs BV
  • De Gebroeders
  • De IJsMeulen
  • Gelato Buon Gusto
  • IJs en Spijs
  • IJssalon de Hoop
  • IJssalon Italia Deurne
  • Lorenzo's ijssalon
  • Luciano
  • T IJshofje

IJssmaak

In 2024 staat de peren demi-ijs centraal bij de vakwedstrijden. Demi-ijs is sorbet- of sherbetijs met een deel zuivel. “Het is ijs waarbij een derde tot de helft van de sorbetijsmix wordt vervangen door een roomijsmix, dus een combinatie van een sorbet en een roomijs”, zegt wedstrijdvoorzitter Theo Clevers. “De kunst is dat de romige smaak niet de overhand neemt en het fruit daarbij het onderspit delft.”

Gouden IJscreatie

Ook de deelnemers van de Gouden IJscreatie moeten peren demi-ijs gebruiken. Evenals de finalisten van de Gouden IJsspatel maken ook zij tijdens de Dag van het Ambacht aan de slag op het wedstrijdpodium. IJsbereiders hebben nog tot 25 februari de tijd om zich in te schrijven voor deze vakwedstrijd.

IJsVak Gala

Op 11 maart wordt tijdens het IJsVak Gala de winnaars van de twee wedstrijden bekend gemaakt. De beste drie van beide wedstrijden maken vervolgens kans op de titel IJssalon van het Jaar. IJsbereiders die hierbij willen zijn hebben tot en met 11 februari de tijd om zich in te schrijven.

Dag van het Ambacht

De IJsVak-Wedstrijden vinden dit jaar plaats tijdens de Dag van het Ambacht. Dit evenement wordt georganiseerd door team Bakkersvak en IJs-Vak op 11 maart 2024 op Next Level in Evenementenhal Gorinchem. Naast wedstrijden draait De Dag van het Ambacht om proeven en samenkomen met de professionals uit de boulangerie, patisserie en ijs.

Dit artikel verscheen eerder op: Vakblad IJS!

Altijd op de hoogte blijven?