Brood. Bakkers en hun brood

25 mei 2021 Redactie Bakkers in bedrijf

"Om de wereld te begrijpen, is het best de kern van het bestaan te onderzoeken, en al lang draait die rond brood." In 1850 vergde brood een derde van de gezinsuitgaven en leverde het 60% van de dagelijkse calorieën. Geleidelijk veranderde dit en vandaag besteedt het gemiddelde gezin 0,8% van zijn uitgaven aan brood, wat zorgt voor 12% van de dagelijkse calorie-inname. Veranderingen in landbouw, transport, productie, beleid en consumptie verklaren deze cijfers. De geschiedenis van het brood is in feite de geschiedenis van álles, aldus Peter Scholliers.

Bepalend waren de prijsrevolutie rond 1890 en de smaakrevolutie rond 1990. De eerste zorgde voor betaalbaar en zuiver wit brood. De tweede voor betaalbaar en gezond bruin brood. In ‘Brood’ bestudeert Peter Scholliers de actoren die deze geschiedenis maken: broodeters, bakkers en overheden. Hij vertelt over brood-prijzen, broodconsumptie, winst-marges, frauderende bakkers en beleidsmakers, heteluchtovens, additieven, nachtarbeid, broodfabrieken, lonen, wetgeving en nog veel meer. Scholliers huldigt tot slot de kleine (thuis)bakker die elke dag smakelijk en gezond brood op tafel zet.

Dit e-book is te koop via de website van de uitgever: Uitgeverijvrijdag.be

Brood. Bakkers en hun brood | ISBN 9789460019289 | Prijs: € 12,99

Altijd op de hoogte blijven?