Bakkers in de media | Week 13-2023

31 maart 2023 Charlotte Kwakkelstein Unsplash

Varkensvet of smout als broodverbeteraar, Theo Heere van de branchevereniging VBZ over het gehalte van suiker, zout en vet in zoetwaren en de winnaar van het beste paasbrood. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Grondstoffen

Wetenschappers van de universiteit Wageningen kunnen dankzij giften onderzoek doen naar de teelt, veredeling, verwerking en fysiologie van granen, meldt WUR. Ze ontfermen zich ook over genomics en ziektekunde binnen de graanteelt. 

Vandaag de dag zijn broodverbeteraars vrijwel altijd plantaardig, maar vroeger gebruikten bakkers varkensvet of smout. Sommige bakkers gebruiken dit nog steeds. Met name bakkers die het recept van hun ouders hebben overgenomen. “Als je wil weten of er dierlijk vet in het brood zit, vraag het dan aan je bakker. Hij is verplicht om jou te vertellen welke ingrediënten hij gebruikt”, zegt Eddy van Damme van Bakkers Vlaanderen, bakkerijfederatie, in VRT.

Industrie

“Het gehalte van suiker, zout en vet in zoete versnaperingen is sinds 2015 fors verminderd”, meldt FoodBusiness. “Producenten hangen dat echter niet aan de grote klok. Hoe dat werkt vertelt Theo Heere, directeur van de branchevereniging VBZ.”

Bakkers

“Tja, het geheim vertellen we natuurlijk niet”, zegt bakker Martin Nijkamp in De Stentor. Zijn paasbrood is voor de derde keer op rij tot beste paasbrood van Nederland uitgeroepen. Nijkamp benadrukt het belang van de verhouding en combinatie van de juiste ingrediënten. “Het is de combinatie van de smaak en het spijs. En de zuidvruchten zijn natuurlijk heel belangrijk.”

“Doetinchem krijgt er weer een Duitse bakker bij”, kopt In de Buurt Doetichem. Eind februari ging de Duitse Bakker op de Hoek dicht vanwege de hoge energiekosten. Daar bracht Fred Franke, eigenaar van de keten Broodje, verandering in. De winkel komt onder leiding van Romy Sanders, de dochter van Franke, te staan.

Bakkerij Ivo Dreessen in Bocholtz sluit na negentig jaar noodgedwongen de deuren", kopt de Limburger. De klanten van de bakkerij vinden het verschrikkelijk aldus het dagblad.

Het probleem rond de verplichte zondagmorgensluiting van bakkerij Broodje van Eigen Deeg is nog lang niet ten einde. Eind januari kwam er een klacht binnen bij de gemeente dat de bakkerij op zondagmorgen geopend is. Er heerst nog verwarring of ze wel of niet open mogen in de ochtend.  “Het college van burgemeester en wethouders wil dat de gemeenteraad hierover een duidelijke uitspraak doet”, meldt Dagblad van het Noorden.

Na 103 jaar gaat Bakkerij Bak op 1 april voorgoed sluiten, meldt Ede Stad. “Ik zie wel op tegen het moment, dat ik voor het laatst keer de winkel op slot zal doen”, vertelt bakker Gerrit. Maar hij en zijn vrouw zijn er toch ook wel blij mee.

“Hoezo: bakkers een uitstervend beroep? Wij gaan er juist vol tegenaan”, zegt Jan-Aart Schuld, eigenaar van Bakkerij Schuld, aan Nieuwsblad Schaapskooi. Hij opent 31 maart in Epe een nieuw filiaal. Bakkerij Schuld is sinds 1886 actief in Oldebroek, de hoofdvestiging.

Altijd op de hoogte blijven?