Aboutaleb sluit Nationaal Schoolontbijt

10 november 2014

ROTTERDAM - Burgemeester Aboutaleb sloot vrijdag in de Rotterdamse Markthal de week van het Nationaal Schoolontbijt. Samen met basisscholieren uit de wijk Hillesluis liet hij een luide gongslag door de hal galmen. Namens alle deelnemende scholen en gemeenten overhandigde de burgemeester een cheque van ruim 50.000 euro aan Make-A-Wish Nederland: dit jaar het goede doel van Het Nationaal Schoolontbijt. Vanaf het terras van de Wereld van Smaak blikte de organisatie terug op een bewogen ontbijtweek en vooruit naar volgend jaar, waarin een uitgebreid onderzoek naar ontbijt- en beweeggedrag in Rotterdam op de agenda staat.

Half miljoen

Eerder die ochtend ontbeet Hugo de Jonge, de Rotterdamse wethouder van Onderwijs, Jeugd en Zorg, in de Wereld van Smaak met groep 8 van De Savornin Lohmanschool uit de wijk Hillesluis. Dat was het laatste ontbijt in de week waarin ruim een half miljoen kinderen ontbeten op 2.500 basisscholen en met hun burgemeester op 225 gemeentehuizen.

Heel veel wensen

In de middag blikte de organisatie met burgemeester Aboutaleb terug op al deze ontbijtjes, op de opening met Xander de Buisonjé in Madurodam en op het Binnenhofontbijt met staatssecretaris Martin van Rijn en leden van de Eerste en Tweede Kamer. De symbolische bedragen die scholen en gemeenten voor de ontbijtjes betalen, maken een donatie mogelijk aan Make-A-Wish Nederland. Deze stichting vervult al 25 jaar de liefste wens van kinderen met een levensbedreigende ziekte. Peter Douwes, directeur van dit goede doel, nam de cheque met het voorlopige eindbedrag samen met een wenskind uit Rotterdam in ontvangst. Douwes: “Met dit mooie bedrag kunnen we heel veel wensen van ernstig zieke kinderen vervullen. Namens al die kinderen bedanken we de scholen, gemeenten en Het Nationaal Schoolontbijt van harte!”

Ontbijtonderzoek

Na de donatie sloot burgemeester Aboutaleb de week van Het Nationaal Schoolontbijt door met twee leerlingen van De Savornin Lohmanschool hard op een grote gong te slaan. De organisatie van Het Nationaal Schoolontbijt keek vervolgens kort vooruit naar volgend jaar. Dan start Het Nationaal Schoolontbijt onder meer met Wageningen UR een groot onderzoek naar ontbijt- en beweeggedrag in de Rotterdamse wijk Hillesluis, waar de helft van de kinderen kampt met overgewicht. Doel is om te bekijken hoe in brede zin kinderen zijn te stimuleren om vaker en gezonder te ontbijten. Bij de 13e editie van het educatieve ontbijtevenement in november 2015 zijn de eerste resultaten van dit wetenschappelijk onderzoek bekend.

Leerzaam

Afsluiting-NSO-Aboutaleb-Markthal-B-Small-300x199 Het Nationaal Schoolontbijt is naast een leuk ontbijtfeest ook leerzaam: met speciaal lesmateriaal ontdekken de kinderen dat ontbijten energie geeft, belangrijke voedingsstoffen levert, zorgt voor een goede stoelgang, helpt een gezond gewicht te houden en vooral heel gezellig is. Om die reden heeft het Nationaal Schoolontbijt de steun van het Voedingscentrum, Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG), de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Deze partijen ontwikkelden ook het lesmateriaal en tekenden een convenant dat de missie van het Nationaal Schoolontbijt ondersteunt om het ontbijtgedrag van basisscholieren te verbeteren.

Altijd op de hoogte blijven?