Wat doe jij?

21 juli 2023 Arend Kisteman (Voorzitter NBOV) NBOV

We roepen het al een tijd, maar het wordt momenteel steeds sneller zichtbaar. Als ondernemer moet je jouw bedrijf gaan specialiseren of de schaal gaan vergroten. Kijk even op social media en je ziet dat er geen woord aan is gelogen. De ‘grotere’ bakkers nemen het ene na het andere filiaal over en nieuwe concepten openen de deuren. Het middensegment gaat verdwijnen. 

Het maakt niet uit of het nu om bakkers, slagers of andere branches gaat. Je ziet het overal terugkomen en het gaat best snel momenteel. Ook de vergrijzing en het gebrek aan opvolging zorgen ervoor dat ondernemers genoodzaakt zijn hun deuren te sluiten of alleen hun filialen aan een collega over te doen. Aan de ene kant is het heel triest dat het zo verloopt, maar aan de andere kant is het een golfbeweging in de economie. 

De vraag die je vooral moet stellen is of je met jouw bedrijf een visie voor ogen hebt en hoe je dat de komende jaren gaat invullen. Ik zeg het nog maar eens, met een volkoren busbrood ga jij je niet onderscheiden van de supermarkt. Dan mag jouw brood nog zoveel beter en lekkerder zijn, de consument gaat er steeds minder voor omlopen. Als kleine bakker zal je momenteel toch richting de drie euro moeten gaan om nog een beetje marge te draaien op je artikel. Vergelijk dat even met de prijzen van de supermarkt en je kan je bijna afvragen waarom je dit nog bakt. Het wordt pas rendabel als je er heel veel kan bakken of dat jouw volkorenbrood zo bijzonder is dat je er vier euro voor kan vragen. 

Dan kan je nu zeggen 'ja, maar ik zit in een dorp en daar eten ze dat niet of dat betalen ze daar niet'. Ook daar veranderen de tijden. Ik kom bij bakkers in kleine dorpen met een enorm onderscheidend assortiment waar ze van ver komen om dat brood te halen. Ook in mijn eigen bedrijf krijg ik met regelmaat klanten uit de regio voor producten die hun bakker niet verkoopt. 

Misschien voelt het nog niet zo, maar het is voor veel bakkerijen vijf voor twaalf. Heb jij je plan al klaar? Zie jij de toekomst van jouw bedrijf al voor je? Bij de NBOV helpen we je daar graag mee en misschien wel goed om te weten, we doen dit onafhankelijk. We verkopen je namelijk geen grondstoffen of andere producten. Het enige wat wij belangrijk vinden is dat jouw bedrijf gezond de toekomst in kan gaan. Neem dus gerust contact op.

Altijd op de hoogte blijven?