Ondernemer zoekt bakkerij!

Bakkerij Nijstad

Tja, daar zit ik dan... Op dinsdagochtend op een tuinstoel in de zon in plaats van op een bureaustoel op kantoor. Want zoals een visser zonder hengel en een barman zonder tap, ben ik in mijn geval een ondernemende bakker zonder bakkerij.

Dagelijks houd ik me bezig met mijn toekomst.

De droom die ik als klein mannetje al had is sterker en duidelijker dan ooit; mijn eigen bakkerij met meerdere winkels. En het liefst neem ik daarvoor een bestaand bedrijf over. Wanneer we de vakbladen en het gegons binnen de branche moeten geloven, zijn er de komende jaren veel bakkers die met pensioen willen. Bakkers die staan te popelen om hun levenswerk aan mij te verkopen en daarna te genieten van hun welverdiende pensioen.

Maar waar ontmoeten wij elkaar? Waar komen wij met elkaar in contact? Met wie drink ik koffie?

Het blijkt een speurtocht te zijn zonder hints. Want waar de diverse organisaties beloven te helpen zoeken naar de perfecte match, heb ik tot op heden alleen mijn droomvrouw gevonden. En dat was jaren geleden al. Op eigen kracht. Mijn droombakkerij blijkt wat moeilijker te vinden. En dan vraag ik me hardop af, hoe ontstaan deze matches…

Ook de diverse brancheverenigingen hebben inmiddels geconcludeerd dat er de komende jaren een enorme (commerciële) uitdaging ligt in die bedrijfsovernames. Er worden initiatieven ontplooit die ervoor moeten gaan zorgen dat er meer verbinding komt tussen kopers en verkopers. Helaas weten we dat zodra er meerdere partijen om tafel zitten, dit soort processen aan veel kanten (onnodige) vertraging oplopen. Tijd die ik mezelf niet gun.

Natuurlijk, maar vooral gelukkig, zijn er bedrijven die hun zaakjes al goed op orde hebben doordat ze de opvolging al in huis hebben. Maar helaas staat bij veel bakkers “opvolging en bedrijfsovername” niet als vast punt op de agenda. Zo is men nog niet actief bezig om na te

denken over, laat staan zich voor te bereiden op, de verkoop. Als geen ander weet ik ook, dat zoiets een proces is wat iedere ondernemer voor zichzelf in zijn eigen tempo moet doorlopen.

De vraagt blijft dus, waar ontmoeten wij elkaar? En hoe komen we met elkaar in contact? Hoe realiseer ik mijn toekomst mét droombakkerij waarin ik mijn ondernemerschap, liefde en bevlogenheid voor ons mooie vak kan inzetten? Ga ik wachten totdat de diverse organisaties een match maken tussen verkoper en mij als koper? Of neem ik zelf het heft in handen?

Ik zou geen ondernemer zijn wanneer ik niet zelf de uitdaging op zou pakken. Daarom doe ik hier een voorstel voor een nieuwe versie van Yvon Jaspers ‘Boer zoekt vrouw’: Ondernemer zoekt Bakkerij.

We beginnen met een speeddate als rondleiding in de bakkerij en eindigen uiteindelijk, in het meest gunstigste geval, bij de notaris voor overname.

Om goed van start te gaan, meld ik me hierbij aan als eerste zoekende ondernemer.

  • Denk jij nu ‘die stoel in de zon op dinsdagochtend klinkt me goed in de oren?…’
  • Reageer dan vooral !!

Ik kom graag bij je op de koffie.

Max van der Zijden

Lees ook
NBOV: Bakkers voelen effecten coronamaatregelen

NBOV: Bakkers voelen effecten coronamaatregelen

Bakkers beginnen de effecten van de coronamaatregelen te voelen. Dat blijkt uit onderzoek van branchevereniging NBOV. Bijna 80 procent van de bakkers lopen omzet uit het derde kanaal, de afzet aan horeca en catering. Ook zien bakkers (41 procent) minder klanten in de winkel en bijna 62 procent geeft aan dit voorjaar 32 procent omzet mis te lopen.

Arjan van der Eijk investeerde in uitbreiding van zijn bakkerij

Arjan van der Eijk investeerde in uitbreiding van zijn bakkerij

Echte Bakker Arjan van der Eijk is blij met de uitbreiding van zijn bakkerij in Haastrecht. Door een glazen wand zien klanten nu hoe de banketbakkers appeltaarten bakken. Maar de verbouwing ging niet zonder slag of stoot. “Toen de eerste paal de grond in ging, stuitten we na anderhalve meter al op water.”

Laat je inspireren door collega’s - van ondernemer tot werkgever

Laat je inspireren door collega’s - van ondernemer tot werkgever

Als het draait om goede mensen binnen krijgen en houden, sta je als bakker soms voor grote uitdagingen. Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet, noteerden we vijf inspirerende lessen van collega-ondernemers. “Het is geen rocket science. Het is gewoon een kwestie van morgen beginnen.”

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Arnhem zijn op korte termijn op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. De werkzaamheden...

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...