Ondernemer zoekt bakkerij!

Bakkerij Nijstad

Tja, daar zit ik dan... Op dinsdagochtend op een tuinstoel in de zon in plaats van op een bureaustoel op kantoor. Want zoals een visser zonder hengel en een barman zonder tap, ben ik in mijn geval een ondernemende bakker zonder bakkerij.

Dagelijks houd ik me bezig met mijn toekomst.

De droom die ik als klein mannetje al had is sterker en duidelijker dan ooit; mijn eigen bakkerij met meerdere winkels. En het liefst neem ik daarvoor een bestaand bedrijf over. Wanneer we de vakbladen en het gegons binnen de branche moeten geloven, zijn er de komende jaren veel bakkers die met pensioen willen. Bakkers die staan te popelen om hun levenswerk aan mij te verkopen en daarna te genieten van hun welverdiende pensioen.

Maar waar ontmoeten wij elkaar? Waar komen wij met elkaar in contact? Met wie drink ik koffie?

Het blijkt een speurtocht te zijn zonder hints. Want waar de diverse organisaties beloven te helpen zoeken naar de perfecte match, heb ik tot op heden alleen mijn droomvrouw gevonden. En dat was jaren geleden al. Op eigen kracht. Mijn droombakkerij blijkt wat moeilijker te vinden. En dan vraag ik me hardop af, hoe ontstaan deze matches…

Ook de diverse brancheverenigingen hebben inmiddels geconcludeerd dat er de komende jaren een enorme (commerciële) uitdaging ligt in die bedrijfsovernames. Er worden initiatieven ontplooit die ervoor moeten gaan zorgen dat er meer verbinding komt tussen kopers en verkopers. Helaas weten we dat zodra er meerdere partijen om tafel zitten, dit soort processen aan veel kanten (onnodige) vertraging oplopen. Tijd die ik mezelf niet gun.

Natuurlijk, maar vooral gelukkig, zijn er bedrijven die hun zaakjes al goed op orde hebben doordat ze de opvolging al in huis hebben. Maar helaas staat bij veel bakkers “opvolging en bedrijfsovername” niet als vast punt op de agenda. Zo is men nog niet actief bezig om na te

denken over, laat staan zich voor te bereiden op, de verkoop. Als geen ander weet ik ook, dat zoiets een proces is wat iedere ondernemer voor zichzelf in zijn eigen tempo moet doorlopen.

De vraagt blijft dus, waar ontmoeten wij elkaar? En hoe komen we met elkaar in contact? Hoe realiseer ik mijn toekomst mét droombakkerij waarin ik mijn ondernemerschap, liefde en bevlogenheid voor ons mooie vak kan inzetten? Ga ik wachten totdat de diverse organisaties een match maken tussen verkoper en mij als koper? Of neem ik zelf het heft in handen?

Ik zou geen ondernemer zijn wanneer ik niet zelf de uitdaging op zou pakken. Daarom doe ik hier een voorstel voor een nieuwe versie van Yvon Jaspers ‘Boer zoekt vrouw’: Ondernemer zoekt Bakkerij.

We beginnen met een speeddate als rondleiding in de bakkerij en eindigen uiteindelijk, in het meest gunstigste geval, bij de notaris voor overname.

Om goed van start te gaan, meld ik me hierbij aan als eerste zoekende ondernemer.

  • Denk jij nu ‘die stoel in de zon op dinsdagochtend klinkt me goed in de oren?…’
  • Reageer dan vooral !!

Ik kom graag bij je op de koffie.

Max van der Zijden

Lees ook
Zonder sollicitatiegesprek aan de slag bij De Koekfabriek

Zonder sollicitatiegesprek aan de slag bij De Koekfabriek

Een baan krijgen zonder te solliciteren. Dat kan bij De Koekfabriek, een bakkerij met zes locaties in Nederland waar koekjes worden gebakken. Het bedrijf gaat als eerste in de bakkersbranche nieuwe medewerkers aannemen via Open Hiring voor de nieuwe vestiging in Wageningen.

Binnenkijken in de nieuwe bakkerij van de Bakkers Lamers

Binnenkijken in de nieuwe bakkerij van de Bakkers Lamers

Al jaren kampte De Bakkers Lamers met ruimtegebrek, groeien kon niet meer. Het familiebedrijf liet een nieuwe bakkerij bouwen aan de Cereslaan in Heesch. “Alles wat de oven in moet, wordt hier nu bereid", vertelt Bart Lamers. "Verder maken we halffabricaten, zoals vlabodems voor de patisserie.”

Mens of machine?

Mens of machine?

Zijn machines een kans of een bedreiging? Dat was de eerste vraag die in mij opkwam toen ik het thema ‘bakkerijmachines’ van deze editie van Bakkers in Bedrijf zag. De vraag stellen, was hem eigenlijk ook beantwoorden, want wie slaat de slagroom nog met de hand op?

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Wat ga je doen?Doordat ze werken met een klein team in de bakkerij zijn ze op zoek naar iemand die zowel uit de voeten kan in de broodbakkerij als in de banketbakkerij....

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst start je...

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

In deze fulltime aansturende functie zal je zorg dragen voor het inpakproces binnen de bakkerij. Samen met de dagelijkse leiding zorg je voor het juist instrueren...