Meergranenbrood, mag ik mijn brood nog zo noemen?

Linda van Zonsbeek_NBC

Het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood stelt ook eisen aan ‘meergranenbrood’. Kan ik mijn brood nog als zodanig verkopen?

Linda  van Zonsbeek, kennisspecialist bij NBC: “Inderdaad, ook meergranenbrood is volgens het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood een zogenoemde ‘gereserveerde benaming’. Dat betekent dat u deze niet zomaar mag gebruiken. Hetzelfde geldt voor broden die als ‘multikorn’ of ‘multigranen’ worden verkocht. Uit de praktijk weten wij dat voor veel meergranenbroden een aanpassing nodig is; in de benaming, de receptuur of beide. Met name omdat veel brood dat onder de noemer van meergranenbrood wordt verkocht van één graan (meestal tarwe) heel veel bevat en van de andere granen heel weinig. Dat kan onder de nieuwe wet niet meer.

U mag uw brood ‘meergranenbrood’ noemen, indien:

  • er minimaal 3 verschillende graansoorten in het meelbestanddeel aanwezig zijn én
  • de graansoort die het meest aanwezig is, maximaal 90% van het meelbestanddeel vormt én
  • het gewichtspercentage van de graansoorten in het brood vermeld is in de ingrediëntenlijst (KWID). Deze eis geldt uiteraard alleen voor voorverpakte producten.

Het  is belangrijk dat u bepaalt welke graansoorten u gebruikt en in welke hoeveelheden. U kijkt daarbij naar het meelbestanddeel van uw brooddeeg. Stel, het meelbestanddeel bestaat voor 90% uit tarwe, 9% uit spelt en 1% uit rogge, dan is het een meergranenbrood! Het brood voldoet namelijk aan de eisen. Zou het meelbestanddeel van uw brood voor 95% uit tarwe, 3% spelt en 2% uit rogge bestaan, dan mag u het brood niet als meergranenbrood verkopen. Tarwe, de graansoort met het grootste aandeel, is in dit geval namelijk voor meer dan 90% aanwezig.

Met  die grens van 90% wil de wetgever voorkomen dat er van de andere granen maar een ‘paar korrels’ zijn toegevoegd. Ons advies is om in dat geval de receptuur te veranderen, dus van het ene graan iets meer en van het andere iets minder te gebruiken. Een andere optie is om het brood een beschrijvende naam te geven, maar dat is minder transparant.

Rekenen aan het meelbestanddeel is best ingewikkeld, waarbij u echt in de receptuur van uw brood moet duiken. Op NBC.nl hebben wij uitleg en tools beschikbaar die u op weg helpen. Overigens zijn er meer wijzigingen waarmee u rekening moet houden. Eén daarvan is dat u bij elke broodsoort, wit, bruin of volkoren, dient te vermelden of u bloem, meel of volkorenmeel gebruikt. Er is kortom werk aan de winkel!

Lees ook
Zomerklus

Zomerklus

Half wit tarwebrood met mais. Heel bruin tarwemaisbrood. Midden volkoren speltbrood met zaden. Sinds 1 juli is het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood van kracht. Hebt u zich er al in verdiept? Want u hebt nog minder dan twee jaar om uw producten of de naamgeving aan te passen.

Warenwetbesluit: werken met (zuur)desem

Warenwetbesluit: werken met (zuur)desem

Op 1 juli is het vernieuwde Warenwetbesluit Meel en brood ingegaan. Dit heeft gevolgen voor veel broodsoorten. De NBOV legt uit waarop u moet letten bij (zuur)desem en (zuur)desembrood.

Een mooie egale print op je tijgerbrood

Een mooie egale print op je tijgerbrood

Ik bak dagelijks tijgerbrood, maar de bovenkorst is geen twee keer hetzelfde. Er zijn vaak verschillen in de kleur van de korst en de tijgerprint komt er niet mooi op. Hoe zorg ik dat er dagelijks een mooi donkerbruin gebakken tijgerbrood met een fraaie tijgerprint uit de oven komt?

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...

Broodbakker omgeving Utrecht

Broodbakker omgeving Utrecht

Wat ga je doen? In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst...

Broodbakker omgeving Zwolle

Broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen? In verband met een vrijgekomen positie zoeken wij een broodbakker voor deze bakkerij. Omdat er ruimte is voor verdere opleiding is jarenlange ervaring...