Denk mee over personeelstekort in de bakkerij

Deeg_unsplash

Foto: Unsplash.com

Je zaak moeten sluiten omdat je geopereerd moet worden en geen vervanger kunt vinden. Verkoopmedewerkers scholen in decoratietechnieken omdat je nog maar één bakker hebt en die heeft het al veel te druk. Langdurig zieken die je niet kunt vervangen. Personeelstekort in de bakkerij speelt al een poos, maar de laatste tijd lijkt het steeds nijpender te worden.

In een wereld waarin Heel Holland Bakt elk jaar meer aanmeldingen krijgt en kijkcijferrecords blijft vestigen, zou je denken dat iedereen geïnteresseerd is in bakken. Maar er blijkt een groot verschil te zijn tussen geïnteresseerd in bakken en een carrière in de bakkersbranche. De sector vaart qua aandacht wel bij de populariteit van bakprogramma’s, maar voor de dagelijkse praktijk van een tekort aan medewerkers helpt het (nog) niet.

Wat is daaraan te doen? Want dat er iets moet gebeuren is duidelijk. Dat kan deels zitten in machines die werk van mensen overnemen zoals deze editie laat zien in verschillende artikelen en columns. Maar er moeten meer oplossingen zijn. Dat verwacht ook het Genootschap voor de Bakkerij dat op donderdag 12 september het congres ‘Personeelstekort in de MKB-bakkerij’ organiseert. Voor de hele branche, leden en niet-leden.

Ik ga erheen en ik hoop dat er heel veel mensen komen. Want dit groeiende probleem kunnen we alleen het hoofd bieden als iedereen meedenkt. En als iedereen in zijn of haar bakkerij durft te laten kijken. Heb jij moeite met het vinden van mensen? Of lukt het niet jonge mensen aan je binden? Laten we dan onderzoeken waar dat door zou kunnen komen. Is er een bakker die dat wel goed lukt? Wat doet hij anders dan jij en zou dat bij jou ook kunnen? Als steeds minder mensen ’s nachts willen werken, of parttime bijvoorbeeld, kan de branche/een bakker daaraan tegemoet komen? Dit is een richting waar ik aan denk. Maar er zijn natuurlijk talloze andere dingen mogelijk. Ik kijk ernaar uit om die allemaal te horen en te delen. Want mensen willen echt wel in deze sector werken, dat geloof ik. Het bakkersvak is prachtig. Nu nog zorgen dat we dit met z’n allen overbrengen op potentiële collega’s

Lees ook
Nooit uitgeleerd bij Bakkerij Beerse

Nooit uitgeleerd bij Bakkerij Beerse

Bakkerij Beerse heeft zeven winkels in Alkmaar en omgeving. In totaal werken er zo’n zeventig mensen, vaak al tientallen jaren. Wat maakt deze bakker zo’n aantrekkelijke werkgever? Bakkers in bedrijf maakte een rondje langs de verschillende vestigingen. “De onderlinge band is hecht en we mogen trainingen volgen over grondstoffen en leidinggeven.”

Omzetontwikkeling bakkerswinkels tijdens coronacrisis

Omzetontwikkeling bakkerswinkels tijdens coronacrisis

Beko Advies zet met de Beko OmzetBarometer alle gegevens tijdens de coronacrisis op een rijtje. De omzet van bakkerijen die goed bereikbaar zijn groeide in deze periode, terwijl bakkerswinkels in de grote steden, toeristische centra en grote winkelcentra het moeilijk hebben.

‘Ik zie mezelf wel in een bakkerij werken’

‘Ik zie mezelf wel in een bakkerij werken’

Lotte van Kempen (16) zit in het derde jaar van haar vmbo-opleiding op het Wellant College in Alphen aan den Rijn. Ze doet een ‘snuffelstage’ bij Ella van Haeringen, die onder de naam Ella Bakt (@ellabakt) brood op bestelling maakt. “Mijn vader ging altijd naar Ella, ik vond het leuk om brood te maken. Nu help ik om de week een dag mee in de bakkerij.”

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...