Foto: Unsplash.com

Je zaak moeten sluiten omdat je geopereerd moet worden en geen vervanger kunt vinden. Verkoopmedewerkers scholen in decoratietechnieken omdat je nog maar één bakker hebt en die heeft het al veel te druk. Langdurig zieken die je niet kunt vervangen. Personeelstekort in de bakkerij speelt al een poos, maar de laatste tijd lijkt het steeds nijpender te worden.

In een wereld waarin Heel Holland Bakt elk jaar meer aanmeldingen krijgt en kijkcijferrecords blijft vestigen, zou je denken dat iedereen geïnteresseerd is in bakken. Maar er blijkt een groot verschil te zijn tussen geïnteresseerd in bakken en een carrière in de bakkersbranche. De sector vaart qua aandacht wel bij de populariteit van bakprogramma’s, maar voor de dagelijkse praktijk van een tekort aan medewerkers helpt het (nog) niet.

Wat is daaraan te doen? Want dat er iets moet gebeuren is duidelijk. Dat kan deels zitten in machines die werk van mensen overnemen zoals deze editie laat zien in verschillende artikelen en columns. Maar er moeten meer oplossingen zijn. Dat verwacht ook het Genootschap voor de Bakkerij dat op donderdag 12 september het congres ‘Personeelstekort in de MKB-bakkerij’ organiseert. Voor de hele branche, leden en niet-leden.

Ik ga erheen en ik hoop dat er heel veel mensen komen. Want dit groeiende probleem kunnen we alleen het hoofd bieden als iedereen meedenkt. En als iedereen in zijn of haar bakkerij durft te laten kijken. Heb jij moeite met het vinden van mensen? Of lukt het niet jonge mensen aan je binden? Laten we dan onderzoeken waar dat door zou kunnen komen. Is er een bakker die dat wel goed lukt? Wat doet hij anders dan jij en zou dat bij jou ook kunnen? Als steeds minder mensen ’s nachts willen werken, of parttime bijvoorbeeld, kan de branche/een bakker daaraan tegemoet komen? Dit is een richting waar ik aan denk. Maar er zijn natuurlijk talloze andere dingen mogelijk. Ik kijk ernaar uit om die allemaal te horen en te delen. Want mensen willen echt wel in deze sector werken, dat geloof ik. Het bakkersvak is prachtig. Nu nog zorgen dat we dit met z’n allen overbrengen op potentiële collega’s

Altijd op de hoogte blijven?