Efficiënt

26 maart 2024 Bianca Roemaat

REDACTIONEEL #2 | Meten is weten. Dat klinkt iedereen vast bekend in de oren. Maar doe je het ook? Weet je wat je bedrijfskosten zijn? Zoals je in- en verkoopprijzen, omzet, personeelskosten, winstmarge? En houd je een vinger aan de pols? 

Veel ondernemers hebben van alles aan hun hoofd. Als je ze recht op de persoon afvraagt wat ze bijvoorbeeld voor hun energie betalen, zie je vaak bedenkelijke blikken. Sinds we twee jaar geleden opeens met hoge gasprijzen en een energiecrisis te maken kregen, is het een hot item. Ik betrap mezelf erop dat ik regelmatig een blik op mijn energieverbruik werp via de app van de energiemaatschappij. Stiekem vind ik het een sport om zo veel mogelijk te besparen.

Mijn gas- en stroomverbruik is inmiddels gedaald. Met dank aan de zonnepanelen, de airco op mijn kantoor die op een warme stand kan en slimme knoppen op de cv zodat je die per ruimte kunt aanzetten. Hoe efficiënt is dat!

Ook in de bakkerijsector zijn er inmiddels allerlei stappen gezet om de stijgende energiekosten te lijf te gaan. Bijvoorbeeld met apparaten waarmee je smart en doeltreffend je verbruik kunt meten en monitoren.

Inmiddels dient zich een volgend probleem aan: ons elektriciteitsnet raakt overvol. Bij het opstarten of inrichten van je productiebedrijf is de stroomvoorziening tegenwoordig een behoorlijke uitdaging. Hoe zorg je dat je genoeg productiecapaciteit hebt? Remco Beekman van Keilekker in ’s-Hertogenbosch vertelt hoe hij dat heeft aangepakt.

En niet alleen de energieperikelen duren voort. De stijgende grondstofprijzen laten hun sporen na. Zo wijzen Belgische media naar de stijgende cacaoprijzen als verklaring voor het schrappen van een paar duizend banen bij cacaoproducent Callebaut. In berichten over het ontslag van personeel bij bakkerijgrondstofleverancier Zeelandia wordt naar kostenbesparing en het efficiënter inrichten van processen gewezen.

Dat laatste kun je volgens mij ook bereiken door de samenwerking te zoeken met gelijkgestemden. Royal Steensma en Dawn Foods hebben dat gedaan. Zo vertellen Alfred Bruin en Steven Verweij in deze editie. Beide partijen hebben elkaar gevonden en de Nederlandse onderneming is door het Amerikaanse bedrijf overgenomen. Of dat doeltreffend oftewel efficiënt zal zijn? De tijd zal het leren…

Altijd op de hoogte blijven?