Drukbezochte editie Bakkersvak en IJs-Vak sfeervol verlopen

25 april 2023 partner content Easyfairs

Ruim 9000 professionals bezochten begin maart de tiende ­editie van Bakkersvak en IJs-Vak. “Dat betekent meer bezoekers dan op de laatste editie in 2020”, laat organisator Easyfairs weten. De branche had er dan ook drie jaar op gewacht.

Bakkersvak, dé beurs voor ambachtelijk vakmanschap, is al jarenlang een bron van inspiratie voor brood- en banketbakkers, patissiers en chocolatiers. Net voor de coronauitbraak in Nederland vond in maart 2020 de voorlaatste editie plaats. Daarna moest het evenement noodgedwongen meerdere keren worden verplaatst. “Maar het was het wachten meer dan waard”, zegt Corine Visser, die namens organisator Easyfairs eindverantwoordelijk 
is voor onder meer Bakkersvak en IJs-Vak. “De sfeer was uitstekend, het bruiste van nieuwe activiteiten en exposanten waren erg te spreken over de bezoekerskwaliteit. Wij hebben intens genoten van elk moment!”

Op de beursvloer waren drie dagen lang de laatste ontwikkelingen uit de bakkerij- en ijssector overal te zien, te ruiken, te horen, te proeven en te ervaren. “Een vakbeurs draait dan ook om het continu prikkelen van de zintuigen van bezoekers”, vindt Visser. “Daarnaast waren bezoekers heel blij dat ze gewoon weer eens een kop koffie konden drinken met hun vertrouwde of juist nieuwe leveranciers. Bakkers willen hun contact- personen opzoeken en letterlijk met hen aan tafel zitten. Daarvoor is de beurs een uitgelezen moment. Het is voor exposanten dé plek om inspiratie mee te geven aan bestaande klanten, potentiële afnemers of de toekomstige generatie bakkers. Ook studenten van bakkerijopleidingen hebben namelijk met veel plezier en belangstelling een bezoek aan deze beurs gebracht.”

Een vakbeurs draait dan ook om het continu prikkelen van de zintuigen

Dutch Pastry Award

Bezoekers namen kennis van het uitgebreide aanbod van producten en diensten bij de diverse exposanten. Bovendien konden zij aanschuiven bij diverse presentaties en workshops. Ook vonden er traditiegetrouw meerdere vakwedstrijden plaats tijdens de beurs. Raoul Andriessen, in het dagelijks leven patisseriedocent in Antwerpen, wist met zijn octopus van chocolade de Dutch Pastry Award te winnen en is daarmee aspirant-lid geworden van het Dutch Pasty Team. Andriessen sprong er voor de jury uit door zijn chocoladekunstwerk te combineren met suikerblazen. Ook de nummers twee (Nick Banus) en drie (Carlo Lennarts) zijn vanwege het hoge niveau van hun inzendingen als aspirant-leden toegelaten tot het Dutch Pastry Team.

IJs-Vak

Bakkersvak deelt de beursvloer al een aantal jaren met IJs-Vak: de beurs voor ambachtelijke ijsbereiders. Ook hier werden tijdens de beursdagen diverse vakwedstrijden georganiseerd. Mark van Gaal won met zijn stracciatella-ijs de Gouden IJsspatel. 
Maar liefst zestig ijssalons schreven zich deze winter in voor de strijd om de Gouden IJsspatel. Na een voorronde op 31 januari bleven er nog vierentwintig finalisten over. Zij draaiden tijdens IJs-Vak live op het wedstrijdpodium hun stracciatella-ijs, wat best een lastige wedstrijdsmaak bleek te zijn.
Samen met de nummers twee (Koen Bouwman) en drie (Jurgen de Vries) is Van Gaal nu genomineerd voor de titel IJssalon van het Jaar 2023. Dat geldt ook voor de top 3 van de Gouden IJscreatie: een wedstrijd waarbij de deelnemers op het wedstrijd- podium binnen zes minuten vier identieke ijscoupes of ijscreaties moesten vervaardigen in het zicht van een vakjury, kinderjury en het publiek. In de creatie moest bovendien stracciatella-ijs, de wedstrijdsmaak van de Gouden IJsspatel, verplicht worden verwerkt. Hilde van Maanen van PATRIJS | Patisserie en IJs uit Harderwijk won deze wedstrijd. Daarmee is zij samen met IJssalon Florence uit Nederweert en IJssalon Kees uit Eindhoven ook genomineerd voor de prestigieuze titel IJssalon van het Jaar. De winnaar hiervan wordt medio juni 
bekendgemaakt. “Wij zijn als organiserend en betrokken team namens Easyfairs zelf aanwezig geweest bij het IJs-Vak-gala en hebben dus de bekendmaking van de genomineerden van dichtbij mogen meemaken”, aldus Corine Visser. “Een prachtige opsteker voor deze zes ijssalons, die een spannende tijd tegemoet gaan!”

Dat bezoekers en exposanten na drie jaar wachten enorm blij waren om elkaar weer te ontmoeten op de beursvloer, bleek wel uit de uitstekende sfeer in Gorinchem. “De sector heeft overigens in de tussentijd allesbehalve stilgezeten”, concludeert Visser. “Dat bleek wel uit de vele innovaties die op de beursvloer zijn gepresenteerd. Het niveau van de vakwedstrijden lijkt daarnaast ieder jaar hoger te liggen. En ook actuele onderwerpen zoals vacuümkoelen en de energieneutrale bakkerij kregen een podium op de beurs. Zowel exposanten en partners als alle bezoekers van Bakkersvak en IJs-Vak dragen ons als organisatie overduidelijk een warm hart toe. Hun enthousiasme en betrokkenheid geeft ons veel vertrouwen voor de komende editie in 2025. Een editie die dankzij de eerste vijftig inschrijvingen alweer een mooi fundament heeft!” 

2025

Meer lezen over de afgelopen editie van Bakkersvak en IJs-Vak of op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Kijk dan op 
www.bakkersvak.nl of volg de beurs op social media.

De volgende editie van Bakkersvak en IJs-Vak is reeds gepland: op zondag 9, maandag 10 en dinsdag 11 maart 2025 openen de deuren van de Evenementenhal Gorinchem opnieuw voor duizenden brood- en banketbakkers, patissiers, chocolatiers en ijsbereiders. ­Namens organisatie Easyfairs heel graag tot ziens!

Altijd op de hoogte blijven?