Buurtmarkt Beers zorgt voor verbinding
Lars van de Ven (l) van Beko Techniek en Bruno Lendering van Buurtmarkt Beers
De Buurtmarkt van Pluryn is een dagbestedingsplek, waar mensen met een verstandelijke beperking met één voet in de zorgorganisatie staan en met één voet in de maatschappij. Op 5 juli is een tweede vestiging geopend in Beers. Beko Techniek richtte er een volwaardige bakkerij in.
Na een lange aanlooptijd van meer dan negen jaar is onlangs dan toch het lintje doorgeknipt voor de Buurtmarkt in Beers: een initiatief van zorg- organisatie Pluryn, die jongeren en volwassenen ondersteunt bij het vergroten van kansen op een zo volwaardig en zelfstandig mogelijke plek in de samenleving. “Sinds 2012 hebben we een Buurtmarkt in Breedeweg, vlakbij Groesbeek”, vertelt sociaal ondernemer Bruno Lendering. “In deze Buurtmarkt zorgen wij ervoor dat mensen met een verstandelijke beperking een betekenisvolle dagbesteding vinden, midden in de samenleving. Dat bleek zo’n succes, dat we heel graag een volgende vestiging wilden openen. En dat is de Buurtmarkt Beers geworden, gevestigd in de kleine dorpsgemeenschap dichtbij Cuijk, net onder de Maas. Het heeft door allerlei omstandigheden een flinke aanlooptijd gehad, maar al binnen een maand zitten we op tweehonderd procent van de beoogde omzet. Winst is hier geen doel op zich, maar dat het initiatief hier succesvol is, moge duidelijk zijn.”
Vermomd als bakkerij
De Buurtmarkt vervult verschillende rollen. Het is een kleinschalige supermarkt met vlees, zuivel, groente en fruit uit de regio. Ook worden er diverse kruidenierswaren verkocht, er kunnen DHL-pakketten worden verzonden of opgehaald én er is een bakkerij in de Buurtmarkt gevestigd. “In Breedeweg zijn we begonnen met banket en daar is langzaam maar zeker de productie van kleinbrood bijgekomen”, vertelt Bruno. “In Beers hebben we met behulp van Beko Techniek een volwaardige bakkerij ingericht, waar we groot- en kleinbrood bakken. In Breedeweg concentreren we ons nu weer op banket. Feitelijk is de Buurtmarkt in Beers een dagbestedingslocatie vermomd als bakkerij.”
Beko Techniek
De bakkerij in Beers is volledig ingericht door Beko Techniek. “Beko Techniek heeft als projectcoördinator heel veel geduld met ons gehad”, aldus Bruno. “Bovendien hebben ze erg goed en fijn meegedacht over wat wij nodig hebben. In de winkel hebben we hier en daar rekening gehouden met de doelgroep die hier komt te werken. We hebben bijvoorbeeld extra ruimte achter het kassameubel gemaakt, zodat een werkbegeleider over de schouder van een assistent-medewerker kan meekijken. Ook hebben we de kantine zodanig ingericht, dat mensen daar even tot rust kunnen komen als zij te veel prikkels hebben moeten verwerken. In de bakkerij is echter niets aangepast. We willen een zo normaal mogelijk bedrijf zijn en daar moeten onze assistent-medewerkers ook in meegaan.”
Elektrische ovens
Beko Techniek heeft twee Rototherm ovens van WP geplaatst, inclusief platenwagens, broodkoppels en platen. “Elektrische ovens”, benadrukt Bruno. “Vertegenwoordiger Lars van de Ven heeft ons erop gewezen dat gas nog steeds goedkoper is, maar het omslagpunt laat niet lang meer op zich wachten. Het voelde voor ons goed om nu al niet meer afhankelijk te zijn van fossiele brandstof.” Er zijn roestvrijstalen werkbanken door Beko Techniek geplaatst, deels met vlonder, er is watermeng- en meetapparatuur van Baktec geleverd en een grootbroodset van WP Haton, bestaande uit een deegafmeetmachine, een kegelopboller, een bollenrijskast en een langmaker. Een deel van de apparatuur is gereviseerd. Ook zijn er twee nieuwe Sinmag spiraalkneders geplaatst en er zijn vier volautomatische JAC broodsnijmachines geleverd. “Nu we grootbrood maken, hebben we extra klussen voor onze assistent-medewerkers, zoals het invetten van bakblikken en het snijden van brood”, vertelt Bruno. “Dat zijn bij uitstek taken die zij kunnen leren. We streven ernaar om komend najaar alle bewoners van Pluryn in deze regio van ons eigen brood te gaan voorzien.”
Snoepwinkel van de buurt
Heel soms komt het voor dat een werkplek bij de Buurtmarkt ervoor zorgt dat een assistent-medewerker een betaalde baan bij bijvoorbeeld een plaatselijke supermarkt krijgt. “Soms zien we onze mensen gaandeweg zodanig vaardiger en zelfredzamer worden, dat zij een overstap kunnen maken. Dat is prachtig, maar geen doel op zich. Wij willen met de Buurtmarkt vooral een betekenisvolle dagbesteding aanbieden. En het is overigens heel wederkerig. Met de Buurtmarkt brengen wij ook voorzieningen naar kleinere gemeenschappen en hebben daar een sterke sociale rol. Participatie en inclusie zijn belangrijke thema’s in dit project, in meerdere opzichten. We willen met de Buurtmarkt verbinding maken en zorgen voor sociale cohesie. Des te leuker is het dat de investeerders van ons pand in Beers daarboven drie starterswoningen hebben gerealiseerd. Een aanwinst in een buurtschap dat vergrijst. Dit project is win-win-win. En met ons mooie assortiment zijn wij de snoepwinkel van de buurt geworden.”