Beleef de sensatie van Callebaut’s Ruby RB1!

Callebaut_Ruby

Na puur, melk en wit ontdekte Callebaut een compleet nieuwe vierde chocoladesoort: de ruby chocolade. Het is de meest bijzondere chocolade ontdekking sinds 80 jaar, toen de witte chocolade werd ontdekt. Callebaut’s Ruby RB1 is wereldwijd slechts beperkt beschikbaar, maar vanaf nu te bestellen in Nederland.

Geboren uit de cacaoboon

Meer dan 10 jaar geleden deed één van Callebaut’s cacao-experts een bijzondere vondst. Hij ontdekte dat bepaalde componenten in de cacaobonen die hij al jaren inkocht voor pure-, melk- en witte chocolade, zorgden voor bijzondere smaak- en kleureigenschappen die nog niet eerder werden gezien.

Samen met de Jacobs Universiteit in Bremen (Duitsland) werd stap voor stap het geheim achter deze ontdekking ontrafelt. Het vergde jarenlang onderzoek om deze nieuwe ruby-componenten te identificeren en te ontdekken hoe de bonen het beste tot chocolade verwerkt konden worden. In 2017 slaagde Callebaut erin om het vierde type chocolade volledig te perfectioneren.

Herkomst

De cacaobonen met ruby-componenten groeien in landen waar ook traditionele cacao wordt geteeld, zoals in Ivoorkust, Ghana, Brazilië en nog veel meer. Ruby cacao is dus niet specifiek afkomstig van één land of één plantage, zoals origine chocolades. Dit betekent tevens dat de Ruby RB1 chocolade, net als Callebaut’s andere Finest Belgian Chocolates, gemaakt is van 100% duurzame cacao. Met de aankoop van deze chocolades steunt u direct de Cocoa Horizons Foundation en dus de cacaoboeren in West-Afrika.

Callebaut-smaakprofiel-300x171 Smaakprofiel

De zorgvuldige selectie van de juiste cacaobonen in combinatie met de juiste verwerking in België heeft geleid tot een intens fruitige smaak met fris-zure accenten en romige toetsen. Het unieke smaakprofiel en de sprankelende kleur is 100% afkomstig uit de cacaoboon. Een geschenk van Moeder Natuur, zónder enige toevoeging van kleur- of smaakstoffen. Onderzoek* toont aan dat Ruby RB1 sterk aanslaat bij een nieuwe generatie consumenten – vooral millennials (18-35 jaar oud) – die een balans nastreven tussen een gezonde levensstijl en extreem plezier.

Verwerking

Marijn Coertjens, chef-patissier en Belgian Chocolate Master: “Met Ruby RB1 moet je eigenlijk ontleren wat je al wist. Vergeet wat je met traditionele pure-, melk-, of witte chocolade zou doen. Deze chocolade opent een wereld aan nieuwe mogelijkheden. Een schitterend cadeau voor de creatieve chefs onder ons”.

Callebaut_Ruby_2-300x169 Hoe te werken met Ruby?

Onze chefs delen onderstaande tips om de natuurlijke kleur en smaak van ruby chocolade te behouden in jouw chocoladerecepturen. Ruby RB1 onthult haar unieke eigenschappen namelijk alleen door zorgvuldig de zuurtegraad in het recept te beheren.

Pure toepassingen

De subtiele ruby kleur en smaak komen het best tot hun recht in pure toepassingen, zoals chocoladerepen, bonbons of gedipte koekjes, croissaints en donuts.

Mengen met vloeistoffen

Indien Ruby RB1 wordt gemengd met vloeistoffen op vet- of waterbasis zal de smaak en kleur afnemen. Combineer daarom recepturen als mousse, ijs, cremeux, ganache of saus met fris-zure componenten zoals fruitpuree of limoensap. We adviseren daarnaast om roodgekleurde ingrediënten toe te voegen, zoals rode bietenpoeder, gedroogde bloemblaadjes (rozen of hibiscus) of Mona Lisa® Power Flowers™ om de ruby kleur te ondersteunen.

Do’s

  1. Ruby RB1’s unieke smaak en kleur nodigt uit tot prachtige food-pairings. Enkele experimenten van chefs bewezen al dat RB1 uitzonderlijk goed past bij bijvoorbeeld Rosé Champagne, Kriekbier, gezouten karamel en zelfs hartige ingrediënten zoals (blauwe) kaas of kaviaar.
  2. Bewaar uw Ruby creaties luchtdicht en op een geurloze, droge en donkere plek.

Don’ts

Ruby RB1 is nog niet geschikt voor bakrecepturen, zoals: brownies, koekjes etc.

Callebaut_Ruby_3-300x169 Inspiratie

Voor Ruby RB1 recepturen kunt u terecht op callebaut.nl. Daarnaast zijn er verschillende Chef video tutorials beschikbaar op Callebaut’s YouTube kanaal.

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u Callebaut’s Ruby RB1 uitproberen? Neem contact op met uw accountmanager voor meer informatie.

Lees ook
"Chocolade is emotie"

"Chocolade is emotie"

Begin juni organiseerde Chocolaterie, het Belgische vakblad voor de chocolatier, de Belgium Chocolate Summit. Drie dagen lang ging het in Antwerpen over chocolade.

Baguettine tout chocolade et noix

Baguettine tout chocolade et noix

Dit stokbroodje met een lichte chocoladesmaak heeft een fijne structuur waardoor het lekker is voor in de ochtend bij een goede cappuccino. Het is ook lekker om er een huisgemaakte chocoladepasta bij te verkopen. De smaak is zeker niet zoet. Door bijvoorbeeld 5% honing toe te voegen en iets room in het basisrecept weg te laten, kan je hiermee spelen....

De Kuyper en Vipam vinden elkaar in Creative Kitchen

De Kuyper en Vipam vinden elkaar in Creative Kitchen

Distilleerder De Kuyper uit Schiedam maakt al honderden jaren op ambachtelijke wijze distillaten en extracties Met Creative Kitchen heeft De Kuyper een nieuwe lijn op de markt gebracht speciaal voor de Nederlandse patisserie, chocolaterie en (ijs)keuken. Vipam is exclusief leverancier van het nieuwe merk.