Variëren met koffie-ijs

koffie-ijs_BIB 3-2019

Koffie is hip, veelzijdig en een van de meest populaire dranken in wereld. En nergens wordt zo veel koffie gedronken als in Nederland: 2,4 koppen per dag per hoofd van de bevolking. Koffie-ijs daarentegen doet het minder goed, terwijl er duizend-en-een mogelijkheden zijn om met de smaak van koffie te variëren. Dat biedt mogelijkheden om onderscheidend te zijn.

Koffie biedt net als chocolade een scala aan mogelijkheden om te variëren in smaken en presentatie. Kijk maar eens op de kaart van de koffiecorners die de laatste jaren uit de grond zijn geschoten. Daarop staan tal van koffie- en smaakcombinaties die tegenwoordig geserveerd worden. De consument wil nu eenmaal verrast worden en de koffieverkopers springen hier slim op in. Ook heel wat consumenten zijn aan het variëren geslagen, met een koffiemachine waarin de bonen vers worden gemalen en waarmee je de lekkerste koffievariaties kunt maken. Gewone koffie is niet meer populair, waarom gewoon koffie-ijs dan wel? IJs is natuurlijk wel een ander verhaal, maar een vertaalslag van verschillende koffievariaties naar de ijsvitrine kan prima.

Extractieproces

Hoe krijgen we de koffie in het ijs? Om de smaak uit de bonen te krijgen, wordt de koffie geëxtraheerd. In de koffieboon zitten allerlei geur-, kleur- en smaakstoffen opgesloten die we er graag uit willen hebben. Dit doen we door middel van extractie. Extractie is een scheidingsmethode die berust op het verschil in oplosbaarheid in een extractiemiddel. Tijdens koffiezetten extraheer je de geur-, kleur- en smaakstoffen uit koffiebonen met warm water. Deze stoffen lossen goed op in het water (het extractiemiddel), maar de rest van de koffiebonen niet. De koffiebonen filteren we er later weer uit en we hebben koffie.

Dit extraheren kan op verschillende manieren: koud, warm, onder druk of vacuüm en snel of langzaam. Elke extractiemethode heeft zijn eigen kenmerken en geeft een ander resultaat. Verder zijn tijd, temperatuur en oppervlak van het te extraheren product belangrijke factoren om op te sturen, waardoor je allerlei mogelijkheden hebt om in smaak en kleur te variëren.

Meer weten over de manier waarop de gevarieerd kan worden met koffie-ijs? Lees dan het complete artikel in Bakkers in bedrijf 3-2019 of in Vakblad IJs! 3-2018. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee proefnummers aan.

 

Dossiers
Lees ook
IJsVak-wedstrijden op Bakkersvak

IJsVak-wedstrijden op Bakkersvak

De IJsVak-wedstrijden vinden op 1, 2 en 3 maart tijdens de IJs-Vak op Bakkersvak in de Evenementenhal Gorinchem. De organisatie heeft de dagindeling al bekend gemaakt.

Programma IJs-Vakwedstrijden

Programma IJs-Vakwedstrijden

Ook komend jaar vinden de IJsVak-wedstrijden weer plaats tijdens Bakkersvak op 1,2 en 3 maart in Gorinchem. De organisatie is druk bezig met de invulling van deze wedstrijden en maakt de dagindeling alvast bekend.

IJsseminar 2019 Laan Heiloo en Valmar Nederland

IJsseminar 2019 Laan Heiloo en Valmar Nederland

Bekijk hier het verslag van het ijsseminar 2019 van Laan Heiloo en Valmar Nederland.

Teamleider deegproductie omgeving Amsterdam

Teamleider deegproductie omgeving Amsterdam

Wat ga je doen?Het deeg wordt geproduceerd op basis van vaste recepten. In de nieuw gerealiseerde productieomgeving, welke voldoet aan de hoogste standaarden, draag...

Koekbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Hoorn

Koekbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Hoorn

Wat ga je doen?Als Koekbakker produceer je al het droge banket binnen het bedrijf. Je za het hele proces van deegproductie tot het afbakken beheersen. Voornaamste...

Productiemedewerker deegmakerij Nijverdal

Productiemedewerker deegmakerij Nijverdal

Wat ga je doen?De werkzaamheden bestaan uit het koken van deeg met de juiste hoeveelheden en ingrediënten. Na dit proces zorg je ervoor dat het deeg wordt afgewogen...