Opgeruimd beginnen aan de decemberdrukte

8 november 2022 Pauline Houtsma (NBC)

Ondanks de zware tijd maken we ons in de bakkerij op voor de drukste, maar ook mooiste tijd van het jaar: december. De feestelijke decemberverpakkingen en exclusieve grondstoffen stromen binnen en daar komen binnen afzienbare tijd de mooie producten nog bij. Grote kans dat het met die extra voorraad qua hygiëne snel bergafwaarts gaat. Met deze voorbereidingen heeft u uw zaak feestelijk en tegelijkertijd netjes en hygiënisch op orde. Voor zowel uw vakmensen als uw klanten.

Voorbereiden geeft rust
Een goede hygiëne, ook in de drukke decembermaand, staat of valt met een goede voorbereiding en planning. Probeer nu alvast wat voor te bereiden voor de komende drukte.

Zorg dat zowel de winkel als de bakkerij goed schoon zijn en netjes opgeruimd. Stel uw assortiment vast en koop daarnaar in. Bereid eventueel alvast droge koek of korstproducten, die u kunt invriezen om ze zonder kwaliteitsverlies straks in december zo te kunnen pakken. Let op de aanwezigheid van de juiste documenten, bijvoorbeeld over allergenen maar ook de instructies voor tijdelijke arbeidskrachten.

Voldoende opslagruimte
Het is heel verleidelijk en soms zelfs noodzakelijk om iedere plank in de bakkerij en elke hoek van de koeling vol te zetten met verpakkingen en producten voor de aankomende periode. Mocht u een paar handjes extra hebben, kijk dan nu vast wat u in uw opslag kunt opruimen en schoonmaken. Nu goed schoonmaken zorgt ervoor dat u straks in december het schoonmaakwerk alleen maar hoeft bij te houden. Kijk bij het opruimen en creëren van opslagruimte in het bijzonder naar vluchtroutes en houdt voldoende ruimte voor een veilige productie.

Helpende handen
Wellicht dat familie, buren en vrienden bereid zijn om een handje te helpen in de decembermaand of in de aanloop daar naartoe. Waarschijnlijk bent u blij met ieder paar handen dat komt helpen en heeft u weinig tijd om deze tijdelijke krachten in te werken. Bedenk vooraf wat zij aan minimale instructie nodig hebben.

Zorg dat alle mensen binnen uw bedrijfsmuren goed weten wat er van hen wordt verwacht qua kleding, haardracht en sieraden. Maar ook op het gebied van inzet, huisregels en hygiënevoorschriften.

Bespreek de spelregels ook met uw vaste medewerkers, tijdens een avond met elkaar of in een korte training. Dan weet u zeker dat iedereen op dezelfde manier te werk gaat. Zo zijn jullie goed op elkaar ingespeeld en dat voorkomt straks chaos.

Door de ogen van de klant
Kijk de komende weken ook eens door de ogen van uw klant naar uw bakkerij. Nodigt deze uit om iets lekkers of bijzonders te komen halen voor de feestdagen?

Altijd op de hoogte blijven?