Meer volkoren in het schap?

Linda van Zonsbeek_NBC

Volkoren zit de laatste jaren flink in de lift: de consumptie steeg van 38% in 2016 tot 47% in 2021. Volkoren is inmiddels de meest gegeten broodsoort in Nederland. Toch zijn er nog genoeg Nederlanders die de aanbevolen hoeveelheid brood niet halen of die kiezen voor een broodsoort die buiten de Schijf van Vijf valt. Er zijn dus nog genoeg Nederlanders die niet kiezen voor volkoren.

Volkoren als ‘hero’

Brood is – welke soort je ook kiest – een belangrijk basisvoedingsmiddel en een leverancier van veel voedingsstoffen, maar volkorenbrood is de meest gezonde keuze. Vezels, eiwitten, vitamines en mineralen zoals jodium zitten allemaal in volkoren, wat je van weinig andere producten kunt zeggen.

Onderzoek naar de gezondheidseffecten van volkoren levert nog steeds vernieuwende inzichten op. Uit onderzoek weten we bijvoorbeeld dat het eten van volkoren het risico verkleint op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Niet voor niets adviseren voedingsrichtlijnen in Nederland en andere landen expliciet om vooral volkoren te kiezen.

Zoektocht naar gezond

Consumenten gaan steeds bewuster om met voeding en gezondheid speelt een steeds belangrijkere rol bij het kopen van producten. Uit consumentenonderzoek blijkt dat de kennis bij mensen over volkoren toeneemt. Driekwart van de Nederlanders geeft bijvoorbeeld aan te weten dat volkorenbrood voedzamer is dan bruin brood.

Hoewel de gezondheidsvoordelen van volkoren en vezels aardig bekend zijn, blijft het voor de consument lastig om voldoende volkoren (en vezels) binnen te krijgen. Barrières zijn onder andere het verwachte verschil in kosten tussen wit- en volkorenbrood en de moeilijkheid om volkorenproducten te identificeren. Het gewijzigde Warenwetbesluit neemt dit dilemma weg doordat wit, bruin of volkoren op het schap of etiket vermeld staat. Dus ook op het donkere meergranenbrood op basis van bloem. ‘Hoe donkerder, hoe gezonder’ is nog altijd een van de grootste misvattingen.

Volkorenassortiment

Met volkoren is meer mogelijk dan enkel het welbekende fijn volkorenbusbrood. De smaak, de voedingswaarde en de veelzijdigheid van volkoren geven een zee aan mogelijkheden.

Verras uw klanten! Bijvoorbeeld door te werken met andere volkoren granen dan tarwe, zoals spelt, haver, gerst of combinaties daarvan of verwerk volkoren granen ook in uw meergranen-, desem- of kleinbrood. Zo maakt u de keuze voor volkoren nog iets gemakkelijker.

Linda van Zonsbeek
Kennisspecialist Voeding & Gezondheid

Het NBC is er om de bakkerijsector verder te helpen. Bijvoorbeeld door regels en wetgeving te vertalen naar de praktijk, via artikelen en praktische hulpmiddelen, en door consumentenonderzoek uit te voeren en de wetenschap te volgen. Hebt u een vraag, neem dan contact met mij op via kennis@nbc.nl.

Lees ook
Broodketen ondertekent Intentie van Nijkerk: ‘We gaan voor eigen graan’

Broodketen ondertekent Intentie van Nijkerk: ‘We gaan voor eigen graan’

Meer graan van eigen bodem in ons brood. Daar streven de bakkers, graanhandelaren en molenaars naar die tijdens de Themadag Graan de Intentie van Nijkerk onder het motto ‘We gaan voor eigen graan’ ondertekenden. Hoe gaan we over op een graanketen dichter bij huis?

‘We gaan voor eigen graan’

‘We gaan voor eigen graan’

Nederlands graan voor Nederlands brood: het kan. Als alle schakels in de keten zich inzetten, kan het brood van de Nederlandse bakkers in de toekomst standaard van eigen bodem komen.

Schept het Warenwetbesluit straks duidelijkheid?

Schept het Warenwetbesluit straks duidelijkheid?

Veel broodnamen veranderen met de komst van het vernieuwde Warenwetbesluit. Snapt de klant het nog?