Hoe laten we de consument vaker kiezen voor volkoren?

15 december 2022 Jorien Tromp

Foto door Koos Groenewold

Het eten van volkorenbrood heeft gunstige effecten op de gezondheid. Daarom zouden Nederlanders vaker moeten kiezen voor volkorenproducten, zegt het NBC.

Een kleine minderheid, (47 procent) van de Nederlanders kiest voor volkorenbrood. Met de tweejarige campagne ‘Brood, goed verhaal’ wil het NBC dit aantal laten groeien tot 53 procent.

Vezels
Hoe de consument ervan overtuigd kan worden dat het eten van volkoren gezond is. daarover gingen verschillende gasten van binnen en buiten de bakkerijsector met elkaar in gesprek tijdens de kennissessie Blik op Volkoren.
“Er moet meer kennis komen over volkoren”, zegt NBC-manager Frank Janssen bij de opening van de sessie. “Vaak eten mensen geen volkoren omdat ze denken dat het niet lekker is. Dat is het wél. En bakkers kunnen het tegendeel laten zien.”
Het is belangrijk dat we voldoende vezels binnenkrijgen. Die halen we uit groente, fruit en brood. De richtlijn is 30 tot 40 gram vezels per dag per persoon, maar veel Nederlanders komen hier niet aan. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding & Gezondheid, legt uit dat vezels niet alleen belangrijk zijn voor onze darmen, maar ook een gunstig effect hebben op het verminderen van welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker.

Desondanks heeft brood een negatief imago bij een deel van de consumenten, bijvoorbeeld omdat er veel koolhydraten in zitten die ongezond zouden zijn. Seidell legt uit dat we een goede balans van verschillende soorten voeding moeten consumeren. De angst voor koolhydraten is in zijn ogen overdreven. “Als je gezonder wilt eten, laat dan vooral witbrood staan.” 

Gezond of lekker
Volkoren is meer dan vezels alleen, zegt Linda van Zonsbeek, kennisspecialist Voeding en Gezondheid bij het NBC. “Het bevat ook (plantaardige) eiwitten en is goed voor de jodiuminname. In de aandacht voor gezonde voeding zouden we naast groente en fruit ook volkoren moeten omarmen.” Maar gezondheid speelt bij consumenten niet direct een rol als ze voedingsproducten kiezen. In de eerste plaats kiezen die op basis van prijs, smaak en gemak. Uit cijfers van het CBS blijkt al jaren dat gezonde producten duurder zijn dan ongezonde. “Als je mensen wilt overhalen om gezonde voeding te kopen, moet je eerst iets aan de prijzen doen.”

Altijd op de hoogte blijven?