In Nederland lijden naar schatting zo’n tachtig tot honderdtwintig duizend kinderen en zo’n honderdvijftig tot tweehonderdvijftig duizend volwassenen aan een voedselallergie. Hun overgevoeligheid uit zich in maag- of darmklachten, huidklachten, luchtwegklachten, gedragsstoornissen of andere ernstige, soms zelfs dodelijke reacties. Ieder jaar overlijdt er ten minste één persoon aan de gevolgen van voedselallergie. Ook kunnen andere ernstige symptomen optreden zoals migraine, shock of stemmingsveranderingen. Voor mensen die lijden aan een voedselallergie is het daarom heel erg belangrijk om exact te weten welke zogeheten allergene stoffen er in uw brood- en banketproducten zitten. Alleen zo kunnen zij allergische reacties voorkomen.
Lijst van praktische artikelen van het NBC Kennisloket
Voedselallergie en voedselintolerantie | http://www.nbc.nl/kennis-regelgeving/voedselallergie-en-voedselintolerantie |
Declaratie van allergenen op het etiket | http://www.nbc.nl/kennis-regelgeving/declaratie-van-allergenen-op-het-etiket |
Glutenallergie en de aanduiding glutenvrij | http://www.nbc.nl/kennis-regelgeving/glutenallergie-en-de-aanduiding-glutenvrij |
Risico's op kruisbesmetting en maatregelen ter voorkoming | http://www.nbc.nl/kennis-regelgeving/risicos-op-kruisbesmetting-en-maatregelen-ter-voorkoming |
Het gebruik van de LeDa-lijst | http://www.nbc.nl/kennis-regelgeving/het-gebruik-van-de-leda-lijst |
Speltbrood glutenvrij? | http://www.nbc.nl/kennis-regelgeving/speltbrood-en-glutenvrij |
De overheid in Nederland heeft bepaald dat de consument gewaarschuwd moet worden voor de aanwezigheid van stoffen, die allergische reacties kunnen veroorzaken. Daarom moeten producten, waarvan bekend is dat er allergene stoffen in (kunnen) zitten, hieromtrent duidelijke informatie bevatten. Dat is vastgelegd in Verordening 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten.
Naast voedselallergie komt ook voedselintolerantie regelmatig voor. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. Het is belangrijk dat u als brood- of banketbakker blijft opletten op de gevolgen van voedselovergevoeligheid in het algemeen en indien nodig de klant waarschuwt voor de effecten van bepaalde ingrediënten.
In het dossier Allergenen van het NBC Kennisloket vindt u informatie over allergenen die in de bakkerij voorkomen en waarover u verplicht bent uw klant te informeren. Ook leest u meer over de verschillen tussen voedselallergie en voedselintolerantie, de manieren waarop u kruisbesmetting kunt voorkomen, de oorzaak en gevolgen van glutenallergie en het gebruik van de LEDA-lijst. Heeft u na het lezen van de informatie in dit dossier toch nog vragen op het gebied van allergenen in de bakkerij? Neem dan contact op met de kennisspecialisten van het Nederlands Bakkerij Centrum!