Help! Hoe ga ik met allergenen om?

12 maart 2013

pinda-brood-Mobile-300x199 In Nederland lijden naar schatting  zo’n tachtig tot honderdtwintig duizend kinderen en zo’n honderdvijftig tot tweehonderdvijftig duizend volwassenen aan een voedselallergie. Hun overgevoeligheid uit zich in maag- of darmklachten, huidklachten, luchtwegklachten, gedragsstoornissen of andere ernstige, soms zelfs dodelijke reacties. Ieder jaar overlijdt er ten minste één persoon aan de gevolgen van voedselallergie. Ook kunnen andere ernstige symptomen optreden zoals migraine, shock of stemmingsveranderingen. Voor mensen die lijden aan een voedselallergie is het daarom heel erg belangrijk om exact te weten welke zogeheten allergene stoffen er in uw brood- en banketproducten zitten. Alleen zo kunnen zij allergische reacties voorkomen.

Lijst van praktische artikelen van het NBC Kennisloket

Voedselallergie en voedselintolerantie http://www.nbc.nl/kennis-regelgeving/voedselallergie-en-voedselintolerantie
Declaratie van allergenen op het etiket http://www.nbc.nl/kennis-regelgeving/declaratie-van-allergenen-op-het-etiket

 
Glutenallergie en de aanduiding glutenvrij http://www.nbc.nl/kennis-regelgeving/glutenallergie-en-de-aanduiding-glutenvrij
Risico's op kruisbesmetting en maatregelen ter voorkoming http://www.nbc.nl/kennis-regelgeving/risicos-op-kruisbesmetting-en-maatregelen-ter-voorkoming
Het gebruik van de LeDa-lijst http://www.nbc.nl/kennis-regelgeving/het-gebruik-van-de-leda-lijst
Speltbrood glutenvrij? http://www.nbc.nl/kennis-regelgeving/speltbrood-en-glutenvrij

De overheid in Nederland heeft bepaald dat de consument gewaarschuwd moet worden voor de aanwezigheid van stoffen, die allergische reacties kunnen veroorzaken. Daarom moeten producten, waarvan bekend is dat er allergene stoffen in (kunnen) zitten, hieromtrent duidelijke informatie bevatten. Dat is vastgelegd in Verordening 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten.

Naast voedselallergie komt ook voedselintolerantie regelmatig voor. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. Het is belangrijk dat u als brood- of banketbakker blijft opletten op de gevolgen van voedselovergevoeligheid in het algemeen en indien nodig de klant waarschuwt voor de effecten van bepaalde ingrediënten.

nbcIn het dossier Allergenen van het NBC Kennisloket vindt u informatie over allergenen die in de bakkerij voorkomen en waarover u verplicht bent uw klant te informeren. Ook leest u meer over de verschillen tussen voedselallergie en voedselintolerantie, de manieren waarop u kruisbesmetting kunt voorkomen, de oorzaak en gevolgen van glutenallergie en het gebruik van de LEDA-lijst. Heeft u na het lezen van de informatie in dit dossier toch nog vragen op het gebied van allergenen in de bakkerij? Neem dan contact op met de kennisspecialisten van het Nederlands Bakkerij Centrum!

Altijd op de hoogte blijven?