Gevestigde trends

WEB_het verhaal achter het product

Terug naar tradities! De vraag naar gefermenteerde producten of producten gemaakt van zuurdesem blijft stijgen. De consument verwacht wel dat er een moderne draai aan wordt gegeven. Consumenten zijn dol op een goed verhaal achter een product. Er is grote belangstelling voor de herkomst van ingrediënten en voor het productieproces. Ook hoort men graag waar de maker de inspiratie voor het product vandaan heeft gehaald. Hier liggen prachtige kansen voor de ambachtelijke bakker! Authenticiteit is het sleutelwoord.

WEB_het-verhaal-achter-het-product-300x200 Deel het verhaal achter het product

Broodproducenten gebruiken steeds vaker de verpakking van het product om een verhaal te vertellen. Consumenten raken steeds bekender met allerhande vaktermen en ingrediënten. Zo kan het verhaal achter het product goed gedeeld worden. Transparantie is niet alleen in het verhaal, maar ook in de verpakking belangrijk. Men wil kunnen zien wat men koopt, dus een deel van de verpakking dient doorschijnend te zijn.

WEB_glutenvrij-Afbeelding2-300x225 Glutenvrije producten

In de afgelopen jaren is de vraag naar glutenvrije producten sterk gestegen. Aanvankelijk had deze vraag vaak een medische achtergrond. Tegenwoordig is de keuze voor glutenvrije voeding vooral een alom geaccepteerde lifestyle geworden. Consumenten die voor een glutenvrij assortiment kiezen, menen hiermee gezondere keuzes te maken. Hoewel dit wetenschappelijk gezien nog valt te betwijfelen en te betwisten, komen er steeds meer glutenvrije producten op de markt om aan de vraag vanuit de consument te voldoen. Vaak hebben deze producten in de bakkerij een wat afwijkende smaak en structuur, omdat het niet gemakkelijk is om glutenvrij te bakken. Toch stijgt de kwaliteit van dit assortiment snel, mede dankzij technologische ontwikkelingen.

WEB_oude-granen-300x202 Oude granen

Oude granen zoals spelt, amaranth, kamut, quinoa, teff, sorghum en chia maken opnieuw hun entree in de bakkerij. Dit wordt voornamelijk ingegeven door het feit dat consumenten meer variatie zoeken in hun eetpatroon. Oude granen bieden in dat geval een goed alternatief voor de meer traditionele tarwe boterham. Bovendien geven deze granen een brood veel textuur, smaak en allerhande extra voedingswaarden. Dit maakt deze granen voor het grotere publiek, dat op zoek is naar gezonde variatie, zeer aantrekkelijk.

Langzaam maar zeker maken oude granen ook hun opwachting in cake en gebak. Ze vinden hun weg naar een groeiend assortiment cakes en muffins. Omdat steeds meer consumenten belang hechten aan plantaardige ingrediënten, is dit een trend die voorlopig nog wel even zal aanhouden.

Lees ook:

Lees ook
Graangeluk brengt oude granen terug

Graangeluk brengt oude granen terug

In 2017 begon Marcel van Silfhout van Graangeluk met het verbouwen historische streekgranen. Op zijn akkers verbouwt hij onder andere Veluws kruiprogge en Brabants zandboekweit. Deze granen worden lokaal verwerkt tot brood en bier.

Digitale lancering Empack Reconnect

Digitale lancering Empack Reconnect

Empack Reconnect, op 17 september, bood de verpakkingscommunity de mogelijkheid om elkaar online te ontmoeten, te netwerken en zaken te doen. Het online event werd bezocht door ongeveer 200 exposanten en 600 unieke bezoekers. Zij gingen met elkaar in discussie in themagerichte netwerklounges en volgden kennissessies.

Easyfairs: Bezoekers spreken vertrouwen uit in Empack Utrecht 2020

Easyfairs: Bezoekers spreken vertrouwen uit in Empack Utrecht 2020

Beursorganisator Easyfairs is klaar voor de organisatie van Empack Utrecht 2020. De vakbeurs voor de verpakkingsindustrie stond in eerste instantie gepland in maart, maar is vanwege het coronavirus verplaatst naar 15, 16 en 17 september 2020. Inmiddels heeft Easyfairs alle denkbare protocollen klaarstaan om verpakkingsprofessionals op een veilige en...

Allround broodbakker omgeving Doorn

Allround broodbakker omgeving Doorn

Wat ga je doen?Ben jij een bakker/ ovenist? Dan is deze vacature zeker weten iets voor jou! Door een verschuiving in het personeelsbestand komt er binnen het bestaande...

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Wat ga je doen?Wil jij werken in een bakkerij waarbij jouw (nieuwe) ideeën welkom zijn en waarbij je kan meedenken over nieuwe producten? Wij zoeken voor een...

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...