Energieprofiel helpt kosten besparen

21 februari 2023 Naomi Heidinga

Foto: COMCAM/Shutterstock

Niet alleen besparen op energieverbruik leidt tot een lagere rekening, maar ook energie slim inkopen helpt. Veel bakkers zijn zich nog niet bewust van die mogelijkheid. COMCAM gaf voorafgaand aan Bakkersvak een webinar over dit onderwerp.

“Bakkers zijn grote verbruikers van energie. Het maakt een belangrijk deel uit van de kostprijs. Zeker in de huidige markt is het voor bakkers belangrijk om zich bewust te zijn van hun energieprofiel”, aldus Nadia Poortvliet van COMCAM. “Daarmee bedoelen we: op welk moment verbruik je energie en tegen welke prijs? De energieprijs varieert per kwartier. Het loont om in kaart te brengen wanneer je energie verbruikt: doe je dit op het moment dat de prijzen laag zijn, of betaal je juist de hoofdprijs? Vergeet dus de vaste prijs per jaar of twee jaar die je als consument gewend bent, maar kijk naar de energieprijs per kwartier, zodat je je profiel kunt optimaliseren. Bijvoorbeeld door verduurzamen: het plaatsen van zonnepanelen of de aanschaf van andere ovens.”

COMCAM maakt voor haar klanten zo’n energieprofiel. “Samen kunnen we kijken wat verstandig is om te doen. Verwachten we dat de energieprijs voor een bepaalde periode omhoog gaat, dan kunnen we deze vastzetten. Gaat de energieprijs voor dat deel van het profiel vermoedelijk naar beneden, dan kunnen we ervoor kiezen om even niets te doen. Dankzij een energieprofiel kun je achterhalen hoe je energierekening zich verhoudt tot de rest van de markt. Betaal je te veel of koop je slim in? Ook kun je kijken hoe je jezelf aantrekkelijker maakt voor de leverancier.” Dit kan leiden tot andere keuzes. “In bakkerijen zijn er vaak energiepieken. Vooral ’s ochtends wanneer men begint, als alle ovens aangaan. Vaak geldt voor die uren nu een daltarief, maar de daltarieven van nu zijn de pieken van de toekomst. Met de groei van het aantal zonnepanelen wordt er overdag meer teruggeleverd. Energie kan daardoor overdag goedkoper worden. De energiemarkt verandert: we gaan steeds meer betalen voor het moment dat we energie verbruiken. Het ene uur is duurder dan het andere.”

Meer informatie op www.comcamenergy.com.

Altijd op de hoogte blijven?